Nieuws

Verkruimelende komeet ontmoet Ringnevel

Geplaatst op 22-09-2009 om 13u00 door Bert Carrein - 6150 keer gelezen
Nieuws

Terwijl de ochtendschemer naderde, hield sterrenkundige Stefan Seip nauwkeurig in de gaten hoe Brokstuk C van de in stukken gebroken komeet 73P/Schwassmann-Wachmann 3 de Ringnevel (M 57) naderde, alsook een zwak spiraalstelsel genaamd IC 1296.

Hoewel het trio elkaar dicht lijkt te naderen ter gelegenheid van dit waarlijk kosmische fotomoment, bevindt de komeet zich natuurlijk in de binnendelen van ons zonnestelsel, op slechts circa een halve lichtminuut van Seips telescoop in Stuttgart (Duitsland), op planeet Aarde. De Ringnevel (rechtsboven) bevindt zich op zo'n 2000 lichtjaar afstand, ruimschoots binnen ons eigen Melkwegstelsel.

Met een afstand van 200 miljoen lichtjaar, bevindt IC 1296 (tussen de komeet en de ring) zich ver buiten de grenzen van zelfs De Melkweg. Omdat de komeet zo dichtbij is lijkt hij relatief snel te bewegen ten opzichte van de verre sterren in de achtergrond. Dit dramatische telescopische vergezicht werd dan ook samengesteld uit twee series opnamen: één waarin de schijnbare beweging van de komeet werd gecompenseerd, en een andere die de achtergrond sterren en nevels vastlegde.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Stefan Seip en Steffen Brückner

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Op zoek naar rotatiesnelheden van kometen
Lees ook: Resultaten Stardust verbluffend
Lees ook: Komende weken McNaught aan de ochtendhemel
Lees ook: Moederschip Stardust in stand-by
Lees ook: Komeet Lulin te zien aan de avondhemel
Lees ook: Ontmoeting tussen Ulysses en mcNaught

Bekijk alle berichten uit deze categorie.