Nieuws

Voor het eerst 15 vrouwelijke Chinese taikonauten

Geplaatst op 21-09-2009 om 18u29 door Bert Carrein - 2069 keer gelezen
Nieuws

De tweede Chinese klas van taikonauten (Chinese ruimtevaarders) omvat voor het eerst vrouwen, zo heeft het officiële Chinese persbureau Nieuw China gemeld.

De Chinese ruimtevaartautoriteiten zijn een tweede groep ruimtevaarders aan het samenstellen en hebben tot nu toe 45 kandidaten weerhouden. Het zijn 30 mannen en 15 vrouwen die allemaal piloot zijn bij het Chinese leger. Van die 45 zullen er uiteindelijk zeven kans maken op een ruimtevlucht: vijf mannen en twee vrouwen. Het is de eerste keer dat Peking vrouwen selecteert voor een ruimtevlucht.

Onderzoeken

De 45 ondergaan nog een reeks fysieke en psychologische onderzoeken. Wanneer die afgerond moeten zijn, is niet gezegd. Sinds Yang Liwei in 2003 in de Shenzhou-5 de eerste Chinees in de ruimte werd, heeft Peking zes Chinezen in de ruimte geschoten.

Nog volgens Xinhua wil China in 2011 de onbemande Shenzhou-8 en de bemande Shenzhou-9 lanceren, voorafgegaan door een onbemande module die in 2011 eerst moet koppelen aan de Shenzhou-8 en later aan de Shenzhou-9. Het wordt dan de eerste Chinese ruimtekoppeling.

Zes reeds gevlogen

De bemanning van de Shenzhou-9 wordt uit de eerste "klas" van 14 taikonauten gekozen, onder wie ook de zes die reeds hebben gevlogen.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: China bouwt vierde lanceerbasis
Lees ook: China bereidt zich voor op ruimte-oorlog
Lees ook: China stuurt drie taikonauten de ruimte in
Lees ook: Gevechtspiloot wordt eerste Chinese ruimtewandelaar
Lees ook: China wil een leger in de ruimte bouwen
Lees ook: Nieuwe Chinese lanceerbasis pas vanaf 2014

Bekijk alle berichten uit deze categorie.