Nieuws

Komeet enkel te zien op SOHO-beelden

Geplaatst op 04-01-2007 om 15u41 door Bert Carrein - 2493 keer gelezen
Nieuws

Begin augustus 2006 ontdekte Australiër Robert McNaught een nieuwe komeet op opnames die door de Siding Spring Survey werden gemaakt. De komeet kreeg zijn naam en de bijkomende aanduiding C/2006 P1. Siding Spring is een klein, Australisch observatorium en is één van de centra die systematisch de hemel scant, op zoek naar nieuwe planetoïden en kometen.

De nieuwe komeet was bij de ontdekking een uiterst zwak object van amper magnitude +17, maar is ondertussen de zon dicht genaderd. De helderheid is daardoor reeds flink toegenomen. Dat bleek uit enkele sporadische waarnemingen van buitenlandse amateurastronomen, die de komeet met een telescoop konden verschalken in de avondschemering. Hoewel de komeet verder is geëvolueerd tot een helder object, zal hij slechts met zeer grote moeite te zien zijn. De komeet staat immers vlakbij de zon aan de hemel! Daardoor missen waarnemers op aarde een spectaculaire komeetverschijning en is de komeet, bijvoorbeeld vanuit België, zo goed als niet waarneembaar.

Gelukkig gaat de doortocht niet helemaal onopgemerkt voorbij. Door de camera's van de ruimtesonde SOHO, die doorlopend de zon observeert vanuit de ruimte, zal de doortocht van de komeet langs de zon goed te volgen zijn. Komeet McNaught zal van 12 tot 15 januari verschijnen in het beeldveld van één van de wide-field camera's van SOHO. De komeet nadert dan op circa 25 miljoen kilometer van de zon. De komeet zal misschien wel even helder zijn als de planeet Mercurius die toevallig in hetzelfde beeldveld zal staan!

Later op de maand, na de periheliumdoorgang en de conjunctie met de zon, zullen waarnemers op het zuidelijk halfrond de komeet misschien nog enige tijd kunnen observeren. De verwachting is echter dat de helderheid na de zwiepende periheliumdoortocht snel zal afnemen. De echte show is dan wellicht voorbij!

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nieuw doel voor ex-kometenrammer
Lees ook: Resultaten Stardust verbluffend
Lees ook: Op zoek naar rotatiesnelheden van kometen
Lees ook: Ontmoeting tussen Ulysses en mcNaught
Lees ook: Naderende komeet verliest deel van staart
Lees ook: Wat is een komeet?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.