Nieuws

Meer ammoniak in aardse atmosfeer dan gedacht

Geplaatst op 23-09-2009 om 23u02 door Bert Carrein - 1935 keer gelezen
Nieuws

Er is veel meer ammoniak in de atmosfeer dan tot dusver werd aangenomen. Ammoniak is een stikstofhoudende stof die nuttig is voor het leven, maar die ook een vernietigende rol kan spelen in de atmosfeer van de aarde. Op grote hoogte stimuleert ze de vorming van fijne stofdeeltjes die de lucht kunnen bezoedelen en aanleiding geven tot ernstige gezondheidsklachten.

Er zouden nu vijf keer meer fijne stofdeeltjes circuleren dan in het preïndustriële tijdperk. Vooral de landbouw is een bron van ammoniakvervuiling. Chemicus Lieven Clarisse en zijn collega's van de Université Libre de Bruxelles presenteren in het vakblad Nature Geoscience een eerste analyse van de globale verdeling van ammoniak in de aardatmosfeer, gebaseerd op satellietmetingen. Een belangrijke doorbraak, want ammoniak breekt snel af in de atmosfeer, zodat het moeilijk is zicht te krijgen op zijn concentratie.

Het was trouwens min of meer per toeval dat de wetenschappers ontdekten dat hun meetapparatuur ook signalen van ammoniak doorstuurde. Verontrustend is dat de resultaten erop wijzen dat de hoeveelheid ammoniak in de atmosfeer onderschat wordt, zeker boven belangrijke landbouwgebieden (zoals in Europa de valleien van de Po en de Ebro). Uit Centraal-Azië kwamen metingen van hoge ammoniakconcentraties op plaatsen die niet eens in de klassieke inventarissen waren opgenomen.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be (Dirk Draulans)

Gerelateerde berichten

Lees ook: Begin van de herst
Lees ook: Verschil tussen perihelium en aphelium
Lees ook: Begin van de winter
Lees ook: Vulkaanuitbarsting doode alle leven in zee
Lees ook: Een supersonische knal betrapt
Lees ook: De mens heeft een zeer grote impact op oceanen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.