Nieuws

Stormachtige maanden in het vooruitzicht?

Geplaatst op 23-09-2009 om 11u43 door Bert Carrein - 1643 keer gelezen
Nieuws

Stormachtige maanden staan voor de deur. De komende El Niño is de op een na sterkste ooit. De zo nu en dan optredende opwarming in de Grote Oceaan, die weerpatronen over de hele wereld kan verstoren, wordt volgens meteorologen intensiever. Daardoor krijgen Afrika, India en Australië de komende maanden te maken met extreme droogte, Zuid- Amerika met zware regenval en Europa met uitschieters in de temperatuur – zowel naar boven als beneden.

2010 zou een van de warmste jaren ooit kunnen worden. Het cyclische verschijnsel, dat zich elke twee tot zeven jaar herhaalt, heeft grote invloed op het mondiale weer. De El Niño van 1997-1998 was er, in combinatie met de opwarming van de aarde, de oorzaak van dat 1998 het heetste jaar aller tijden was. El Niño veroorzaakte rampzalige droogte en gigantische bosbranden in Zuidoost- Azië. De weersvoorspellers verwachten niet dat deze net zo erg wordt, maar wellicht wel de op een na sterkste ooit.

Verzekeringsmaatschappijen, grondstoffenhandelaren en hulporganisaties houden de voorspellingen scherp in de gaten. Een zware El Niño kan enorme schade veroorzaken en oogsten in gevaar brengen. El Niño ontstaat door een periodieke opwarming van het koude zeewater ten westen van Zuid-Amerika rond de evenaar. ‘Zeewatertemperaturen zijn daar nu tussen de halve en anderhalve graad hoger dan normaal’, verklaarden klimatologen van het Amerikaanse Nationale Weercentrum vorige week. De laatste El Niño, van 2006-2007, was op z’n hoogtepunt bij een temperatuur van 0,9 graad boven gemiddeld.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Orkanen: zeldzamer maar krachtiger
Lees ook: Orkaan Ike laat zich tot 350km hoog in de ruimte voelen
Lees ook: Ons klimaat in de knoop?
Lees ook: Meer tropische stormen door 'global warming'
Lees ook: Extreem weer op komst

Bekijk alle berichten uit deze categorie.