Nieuws

Spitzer is begonnen aan 'warme' missie

Geplaatst op 30-09-2009 om 13u01 door Bert Carrein - 2147 keer gelezen
Nieuws

De Amerikaanse Spitzer Space Telescope, een ruimtetelescoop die infrarode (warmte-)straling uit het heelal detecteert, is eind juli met succes aan zijn 'warme missie' begonnen. Om infraroodstraling te kunnen waarnemen, moeten de detectoren van een telescoop zeer sterk gekoeld worden, tot vlak boven het absolute nulpunt (273 graden onder nul).

Bij Spitzer gebeurde dat met behulp van vloeibaar helium. Ruim vijf jaar na de lancering op 25 augustus 2003 was het helium echter verdampt, en vanaf 15 mei 2009 is de ruimtetelescoop dan ook langzaam maar zeker opgewarmd, tot een temperatuur van 30 graden boven het absolute nulpunt. Een van de drie infrarooddetectoren (voor lange golflengten) is daardoor niet meer bruikbaar, maar de twee andere, die relatief kortgolvige infraroodstraling waarnemen, functioneren ook bij deze temperatuur nog steeds goed.

Daardoor zal Spitzer de komende jaren nog steeds waardevol onderzoek kunnen verrichten aan stoffige stervormingsgebieden in het Melkwegstelsel, aan andere sterrenstelsels, aan planetoïden in ons eigen zonnestelsel, en aan planeten bij andere sterren. De 'warme missie' is officieel op 27 juli van start gegaan; NASA publiceerde vandaag drie infraroodfoto's die op 18 en 21 juli zijn gemaakt. De afgebeelde foto toont een stervormingsgebied in het sterrenbeeld Zwaan. Op foto's in zichtbaar licht is alleen een donkere stofwolk zichtbaar, maar Spitzer kan dwars door het stof heenkijken en brengt op die manier de pasgeboren sterren in de wolk aan het licht.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nieuwe ruimtetelescoop WISE neemt eerste foto
Lees ook: Telescoop in ontwikkeling voor hoogenergetische deeltjes
Lees ook: James Webb Telescope in constructie
Lees ook: Nieuwe infraroodtelescoop SPICA
Lees ook: Infrarood-ruimtetelescoop WISE succesvol gelanceerd
Lees ook: Op Hawaï verrijst grootste telescoop ter wereld

Bekijk alle berichten uit deze categorie.