Nieuws

Dampkring en schijngestalten exoplaneet gefotografeerd

Geplaatst op 24-09-2009 om 10u02 door Bert Carrein - 4241 keer gelezen
Nieuws

De Amerikaanse Kepler-satelliet, die op 6 maart 2009 gelanceerd werd en jacht gaat maken op aarde-achtige planeten bij andere sterren, heeft de dampkring en de schijngestalten van een reeds bekende exoplaneet gedetecteerd. Het gaat om HAT-P-7b, een Jupiter-achtige planeet die elke 2,2 dagen een kleine cirkelbaan beschrijft rond een ster op ongeveer duizend lichtjaar afstand. Tijdens de testfase van de Kepler-telescoop zijn precisiemetingen verricht aan het gecombineerde licht van de ster en de bijbehorende planeet.

Niet alleen was daarbij de regelmatig terugkerende planeetovergang zichtbaar (wanneer de planeet gezien vanaf de aarde voor de ster langs beweegt en een deel van het sterlicht tegenhoudt), maar ook de bedekking van de planeet door de ster, een halve omloop later, die tot een veel kleinere helderheidsvariatie leidt. Bovendien registreerde Kepler in de tussenliggende periode een heel subtiele variatie in de totale hoeveelheid ontvangen straling, veroorzaakt door de schijngestalten van de planeet.

Uit de metingen kon afgeleid worden dat de planeet een dampkring heeft met aan de dagzijde een temperatuur van ongeveer 2375 graden Celsius, en dat er vrijwel geen warmtetransport plaatsvindt naar de nachtzijde. Soortgelijke metingen (aan een andere exoplaneet) werden eerder dit jaar gerapporteerd door Leidse astronomen, die gebruik maakten van een veel grotere telescoop op aarde. De Keplermetingen zijn zo nauwkeurig dat er niet meer aan wordt getwijfeld dat de satelliet de komende drieenhalf jaar aarde-achtige planeten moet kunnen ontdekken, als die tenminste bestaan.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Europese onderzoekers ontdekken nieuwe exoplaneet
Lees ook: In totaal al 400 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt
Lees ook: Exoplaneet ontdekt die niet hoort te bestaan
Lees ook: Super-Aardes cirkelen wellicht rondom andere sterren
Lees ook: Neptunusachtige planeten ontdekt
Lees ook: COROT ontdekt kleinste exoplaneet ooit met hard oppervlak

Bekijk alle berichten uit deze categorie.