Nieuws

De eerste zwarte gaten van het heelal

Geplaatst op 25-10-2009 om 18u59 door Bert Carrein - 12863 keer gelezen
Nieuws

De allereerste zwarte gaten die in het heelal ontstonden, in de eerste paar honderd miljoen jaar na de oerknal, waren op dieet: ze slokten relatief weinig materiaal uit hun omgeving op, waardoor ze nauwelijks groeiden. Dat blijkt uit gedetailleerde simulaties die uitgevoerd zijn met een krachtige supercomputer van het Stanford Linear Accelerator Center in Californië.

Kort na de oerknal ontstond de eerste generatie sterren. Die sterren waren veel zwaarder dan de zon. Sommige stortten aan het eind van hun relatief korte leven ineen tot zwarte gaten. Uit de computersimulaties blijkt echter dat die zwarte gaten nauwelijks gas uit hun omgeving konden opzuigen. Die omgeving was in een eerder stadium namelijk schoongeblazen door de energierijke straling en de krachtige deeltjeswind van de zware ster.

Hoewel de zwarte gaten in de loop van vele tientallen miljoenen jaren dus nauwelijks zwaarder werden, slokten ze af en toe toch wel wat materie op, waarbij veel röntgenstraling de ruimte in werd gezonden. Die straling wist het gas op grote afstanden rond het zwarte gat te verhitten, waardoor de vorming van nieuwe sterren werd belemmerd.

De computersimulaties behoren tot de meest gedetailleerde die ooit zijn uitgevoerd. Ze tonen aan dat de vorming van de eerste generatie zwarte gaten van grote invloed is geweest op de verdere ontwikkeling van het heelal.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NGC 4696: Energie uit een zwart gat
Lees ook: Onderzoek naar zwarte gaten met GEMS
Lees ook: Deeltjesversneller werkt weer
Lees ook: Dubbel zwart gat in 3C 75
Lees ook: Uitzicht nabij een zwart gat
Lees ook: Zwarte gaten verklaard door donkerslokken?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.