Nieuws

Frank De Winne week langer in ISS dan gepland

Geplaatst op 28-09-2009 om 08u20 door Bert Carrein - 1500 keer gelezen
Nieuws

Terwijl de zeskoppige bemanning van het Internationaal Ruimtestation ISS een compensatiedag heeft gekregen en zo een verlengd vrij weekeinde heeft, blijkt nu dat Frank De Winne een week later zal terugkeren dan gepland. Overigens is het begrip "vrij weekeinde" relatief, want het is vandaag kuisdag in de spacemeccano, zo heeft woordvoerder Valeri Lyndin van de Russische vluchtleiding (Tsoup) bekendgemaakt.

De 19de en de 20ste hoofdbemanning van het ISS waren vier vrije dagen toegekend, waaronder de Amerikaanse en de Russische nationale feestdag. Maar op één van die vier dagen werd er intens samengewerkt met de bezoekende bemanning van het ruimteveer Discovery. Als compensatie daarvoor moeten de zes volgende maandag ook niet werken, als verlengstuk van het weekeinde.

Wat weer niet wegneemt dat er op de agenda voor vandaag 'grondige schoonmaak' staat. Want op 2 oktober komt er met de Sojoez TMA-16 een nieuwe bemanning aan, bestaande uit de Rus Maxim Soerajev en de Amerikaan Jeffrey Williams, plus als ruimtetoerist Guy LaLiberté, de Canadese stichter van de Cirque du Soleil. Deze laatste keert op 11 oktober samen met de huidige gezagvoerder Gennadi Padalka en de Amerikaan Mike Barratt naar de Aarde terug, in de Sojoez TMA-14.

Een woordvoerster van het Belgisch federaal wetenschapsbeleid heeft de laconieke informatie op de website van de NASA bevestigd dat De Winne pas op 1 december naar de Aarde terugkeert. Oorspronkelijk was de terugreis met de Sojoez TMA-15, in gezelschap van de Rus Roman Romanko en de Canadees Robert Thirsk, voor 23 november gepland.

Desgevraagd omtrent de reden zei de woordvoerster dat er niets speciaals aan de hand is en dat het om "een technische kwestie" gaat. Die heeft onder meer te maken met het herhaaldelijk uitstel dat de lancering van shuttles naar het ISS hebben opgelopen.

Overigens lijkt de NASA de nieuwe datum te vroeg te hebben gecommuniceerd, want op de sites van de andere partners in het ISS is er niets over te vinden.

Complexe overdracht

Gisteren nog heeft de bemanning van het ISS de complexe overdracht afgerond van twee wetenschappelijke instrumenten en waarin De Winne een hoofdrol heeft gespeeld. Woensdag werd eerst met de Canadese robotarm van het ISS, de Canadarm-2, het pallet uit de eind vorige week aangekomen eerste Japanse ruimtecargo HTV-1 gehaald. Op dat pallet stonden beide experimenten.

Donderdag hevelde de Belg met de Japanse robotarm van het ISS de experimenten HREP en SMILES van dat pallet over naar de "veranda", een extern platform aan het Japanse ruimtelab Kibo.

Robotica

Het pallet werd volgens het Japanse ruimtevaartbureau Jaxa vrijdag opnieuw in het niet-drukgedeelte van de HTV-1 geschoven, dankzij vier uur uiterst precieze robotica waarbij er weer een samenspel was tussen de Japanse robotarm en de veel grotere Canadarm-2. Wie van de zes opvarenden die robotarmen bediende, is niet gezegd.

De vluchtleiding heeft volgens de NASA beslist dat de onbemande HTV-1 op 30 oktober weer wordt losgemaakt om twee dagen later op te branden in de atmosfeer.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Eerste Europese ruimtecargo opgebrand in atmosfeer
Lees ook: Jules Verne voert geslaagde test uit
Lees ook: Belgische instrumenten in Columbus
Lees ook: Zuurstofvoorziening in ISS
Lees ook: ISS klaar voor zes bewoners
Lees ook: Discovery komt aan bij ISS

Bekijk alle berichten uit deze categorie.