Nieuws

Weerbericht voor Titan

Geplaatst op 23-01-2006 om 14u34 door Bert Carrein - 1940 keer gelezen
Nieuws

Door gebruik te maken van recente observaties van Titan, de grootste maan van Saturnus, zijn wetenschappers erin geslaagd een computermodel te maken dat de vorming van diverse types ethaan en methaanwolken op Titan verklaart.

De waarnemingen werden vanop aarde verricht, maar er werd ook gebruik gemaakt van waarnemingsgegevens van Cassini, de sonde die nu al anderhalf jaar om Saturnus draait. Omdat de atmosfeer van Titan in zichtbaar licht ondoorzichtbaar is, gebruikte men infraroodbeelden.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsHet nu opgemaakte model, onder leiding van de Fransman Pascal Rannou, is in staat om vanop afstand het klimaat op Titan te bestuderen. Het is ook mogelijk om de aanwezigheid van wolken te voorspellen voor een volledig Titan jaar, dat 30 aardse jaren lang is. En dat is bijzonder interessant voor Cassini, die in de komende jaren nog enkele malen een kort bezoekje aan deze maan van Saturnus zal brengen.

Al sinds de jaren 80 weten we dat, door de koude temperaturen in de atmosfeer van Titan, de meeste organische chemicali?n gevormd worden in de bovenste atmosfeerlagen en wolken gaan vormen terwijl ze zakken in de atmosfeer. Het methaangas in de atmosfeer daarentegen zou vanaf het oppervlak verdampen in wolken, en zo opstijgen in de atmosfeer.

Wat het team van Rannou nu heeft gedaan, is het combineren van een microfysisch wolkenmodel met een algemeen circulatiemodel, gebaseerd op recente observatiegegevens. Nu kunnen de verschillende soorten wolken identificeren, en uitleggen hoe de ethaan en methaanwolken gevormd worden.

Bovendien kan men uit het model ook de wolkenconcentraties afleiden voor gebieden waarvan geen waarnemingsgegevens voorhanden zijn. De gegevens van het nieuwe wolkenmodel zullen de komende jaren vergeleken worden met de observatiegegevens van Cassini en van aardse telescopen.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Had de Aarde een Titan-achtig verleden?
Lees ook: Ijsvulkanen op Saturnusmaan Titan?
Lees ook: Meren van methaan en de seizoenscyclus op Titan
Lees ook: Mogelijk ondergrondse oceaan onder ijskorst Titan
Lees ook: Saturnusmaan Titan lijkt meer en meer op de Aarde
Lees ook: Gigantische tropische storm op saturnusmaan Titan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.