Nieuws

Exoplaneet draait in omgekeerde richting

Geplaatst op 04-10-2009 om 13u00 door Bert Carrein - 2459 keer gelezen
Nieuws

Bij een ster op ongeveer duizend lichtjaar afstand van de aarde is een planeet ontdekt die in de verkeerde richting om zijn ster draait. Het is bovendien de grootste exoplaneet die ooit is waargenomen. De ontdekking van WASP-17b wordt binnenkort gepubliceerd in The Astrophysical Journal. De planeet is half zo zwaar als Jupiter, maar wel twee keer zo groot. De dichtheid is slechts één zeventigste van die van de aarde.

Wat de planeet echter extra bijzonder maakt, is dat hij in de verkeerde richting om zijn moederster draait: niet in dezelfde richting waarin de ster om zijn as draait, zoals gebruikelijk, maar in tegenover-gestelde richting. Dat doet vermoeden dat de planeet een ingrijpende baanverstoring heeft ondervonden, mogelijk als gevolg van de nauwe passage van een andere planeet of ster. De grote middellijn van WASP-17b is waarschijnlijk het gevolg van getijdenenergie. De planeet draait in een langgerekte baan, waardoor hij sterk wisselende getijdenkrachten van de moederster ondervindt.

De energie die als gevolg daarvan vrijkomt, heeft de gasvormige planeet sterk doen opzwellen. Een dag na de aankondiging van de ontdekking van WASP-17b meldden twee andere teams van onderzoekers dat ook exoplaneet HAT-P-7b niet netjes in het evenaarvlak van zijn moederster lijkt te bewegen. Hoe de baan van HAT-P- 7b dan wél georiënteerd is, is niet helemaal duidelijk, doordat de metingen zeer moeilijk zijn uit te voeren.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Gedetailleerde waarnemingen van planetenstelsels in wording
Lees ook: Eerste meervoudig planetenstelsel met transitmethode ontdekt
Lees ook: Moleculaire schijf rond dubbelster ontdekt
Lees ook: Rijkste planetaire stelsel ooit ontdekt
Lees ook: Planeet even groot als zijn ster
Lees ook: Vorming van planetenstelsels volledig achterhaald

Bekijk alle berichten uit deze categorie.