Nieuws

Nieuwe kracht ontdekt in het heelal?

Geplaatst op 01-10-2009 om 12u20 door Bert Carrein - 6543 keer gelezen
Nieuws

Misschien is het de fameuze 'force' uit Star Wars dachten we eerst, maar het blijkt geen grap: een internationaal team van astronomen heeft mogelijk een nieuwe, nog onbekende kracht in het heelal gevonden die zijn invloed uitoefent op de donkere materie en alle sterrenstelsels.

Als deze nieuwe factor inderdaad bestaat, moet het huidige begrip van zwaartekracht waarschijnlijk worden herzien. Ook de bekende wetten van Newton en Einstein gelden dan niet meer

Expansie van het heelal

Als de wetenschappers de kracht precies kunnen benoemen en doorgronden, is wellicht een nieuwe sleutel gevonden tot het begrijpen van de sterrenstelsels in de geschiedenis van de kosmos. "De kracht zou het raadsel van de expansie van het heelal kunnen oplossen", volgens het team. De astronomen publiceren hun spectaculaire ontdekking vandaag in het gezaghebbende tijdschrift Nature.

Donkere materie

Wat we nu weten is dat de materie in sterrenstelsels bijeengehouden wordt door zwaartekracht. Omdat de sterren heel snel bewegen, is nog een extra kracht nodig.

Dat heet donkere materie. Astronomen namen tot nu toe aan dat de donkere materie door zwaartekracht invloed uitoefent op gewone materie, waaruit alles op aarde bestaat.

Maar wetenschappers hebben nu ontdekt dat er waarschijnlijk nog een onbekende kracht in het spel is, die zorgt voor de wisselwerking tussen donkere en gewone materie. Als deze nieuwe factor inderdaad bestaat, moet het huidige begrip van zwaartekracht waarschijnlijk worden herzien.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Relativiteitstheorie bevestigd met 10 000 keer grotere precisie
Lees ook: Donkere materie stelt kosmologen voor een raadsel
Lees ook: Een tipje van de sluier van donkere energie opgelicht
Lees ook: Deeltjesversneller van CERN opnieuw buiten gebruik
Lees ook: Zeer jonge, massieve stelsels gevonden
Lees ook: Donkere materie zorgt voor vergrotingseffect

Bekijk alle berichten uit deze categorie.