Nieuws

Ruimtetelescoop Herschel legt ontstaan sterren vast

Geplaatst op 03-10-2009 om 19u00 door Bert Carrein - 5115 keer gelezen
Nieuws

De in mei gelanceerd Europese ruimtetelescoop Herschel stelt niet teleur. Herschel heeft bijzondere beelden vastgelegd van ons melkwegstelsel. Op de foto's is in detail te zien hoe dichte, gedraaide wolken van koud gas imploderen om nieuwe sterren te vormen.

Herschel bevindt zich op ongeveer 1,5 miljoen kilometer van de aarde. De grootste telescoop ooit legt de verste sterrenstelsels vast, met een helderheid die eerdere telescopen niet hebben kunnen bereiken.

De satelliet is in staat om een miljoenste van een miljoenste van een miljoenste van het licht van een gloeilamp op te vangen.

De nieuwe foto's zijn gemaakt met een speciale techniek, waarbij twee camera's tegelijk opnames maken. De een maakt beelden van ver weg gelegen gebieden, de ander van dichterbij. Daardoor komt een chaotisch ogende afbeelding naar voren waarop sterren in alle fases van ontwikkeling te zien zijn. Herschel moet meer duidelijkheid verschaffen over het ontstaan van sterren en sterrenstelsels.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsastronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsastronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Het jaar van de telescoop
Lees ook: De WISE infrarood ruimtetelescoop
Lees ook: Grootste digitale camera zoekt aardscheerders
Lees ook: Op Hawaï verrijst grootste telescoop ter wereld
Lees ook: Nieuwe infraroodtelescoop SPICA
Lees ook: Nieuwe ruimtetelescoop WISE neemt eerste foto

Bekijk alle berichten uit deze categorie.