Nieuws

(Vergeten?) Registreren

Nieuwe sterren ontstaan door schokgolven van zware ster

Geplaatst op 07-10-2009 om 12u51 door Bert Carrein - 3302 keer gelezen
Nieuws

De energierijke straling van een zware ster veroorzaakt schokgolven en verdichtingen in een grote wolk van koel waterstofgas, waardoor in het binnenste van die wolk honderden nieuwe, lichtere sterren ontstaan. Dit proces van 'getriggerde stervorming' is voor het eerst op grote schaal waargenomen in het stervormingsgebied Cepheus B, op ongeveer 2400 lichtjaar afstand van de aarde.

In de koude, donkere moleculaire wolk ontstaan op grote schaal nieuwe sterren, waarvan de leeftijden uiteenlopen van enkele miljoenen jaren tot een paar honderd miljoen jaar. Het stervormingsgebied is uitgebreid bestudeerd met twee ruimtetelescopen: het Chandra X-ray observatory en de Spitzer Space Telescope. Op basis van de rontgenwaarnemingen van Chandra konden sterrenkundigen de jonge sterren in het stervormingsgebied selecteren: pasgeboren sterren vertonen meer acitiviteit waarbij energierijke rontgenstraling geproduceerd wordt.

De infraroodwaarnemingen van Spitzer lieten vervolgens zien welke van die sterren door stofschijven worden omgeven. Zulke protoplanetaire schijven komen uitsluitend bij de allerjongste sterren voor. Uit de ruwe leeftijdsbepalingen die op deze manier zijn verkregen, blijkt duidelijk dat er zich een geboortegolf van nieuwe sterren door de wolk heeft voortgeplant. Die wordt grotendeels veroorzaakt door een zware ster die zich buiten de moleculaire wolk bevindt. De ontdekking van grootschalige 'getriggerde stervorming' is op 10 juli gepubliceerd in The Astrophysical Journal.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Complexe gasbollen
Lees ook: Rotatie van sterren toch niet zo evident?
Lees ook: Voor het eerst details van ster buiten Melkweg
Lees ook: De drie poolsterren
Lees ook: M-dwergen zijn temperamentvolle sterren
Lees ook: Ontstaan zwaarste sterren stelt astronomen voor raadsel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.

Er hebben 0 mensen een reactie achtergelaten