Nieuws

Nieuw type object: superplanetaire nevels

Geplaatst op 07-10-2009 om 17u12 door Bert Carrein - 4798 keer gelezen
Nieuws

Sterrenkundigen hebben een nieuw type object in het heelal gevonden: superplanetaire nevels. Gewone planetaire nevels zijn de uitdijende gasschillen die door sterren zoals de zon aan het eind van hun leven de ruimte in worden geblazen. Superplanetaire nevels bevatten veel meer gas, en worden geproduceerd door sterren die tot acht keer zo zwaar zijn als de zon.

Het bestaan van planetaire nevels rond zwaardere sterren was al wel voorspeld, maar ze waren nog nooit ontdekt. De vijftien nieuw ontdekte super-planetaire nevels bevinden zich in de Grote en de Kleine Magelhaense Wolk - twee kleine begeleiders van ons Melkwegstelsel. Met Australische radiotelescopen waren ongeïdentificeerde bronnen van radiostraling in de Magelhaense Wolken gevonden. Vervolgonderzoek met optische telescopen bracht het bestaan van de nevels aan het licht.

Dat de super-planetaire nevels veel radiostraling zouden uitzenden, was niet verwacht. Waarom vergelijkbare objecten tot nu toe niet in ons eigen Melkwegstelsel zijn waargenomen, is ook niet bekend. De ontdekking wordt gepubliceerd in Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: M2-9: Vleugels van de Vlindernevel
Lees ook: De Eskimonevel gezien door Hubble
Lees ook: De Vlindernevel door de opgewaardeerde Hubble
Lees ook: Hubble fotografeert kosmisch halssnoer
Lees ook: Een mooie Boemerangnevel: koudste plek in het heelal
Lees ook: De Boemerangnevel in gepolariseerd licht

Bekijk alle berichten uit deze categorie.