Nieuws

Energierijke gammastraling uit bolhoop waargenomen

Geplaatst op 06-10-2009 om 13u00 door Bert Carrein - 1628 keer gelezen
Nieuws

De Amerikaanse Fermi Gamma-ray Space Telescope heeft energierijke gammastraling waargenomen die afkomstig is uit de bolvormige sterrenhoop 47 Tucanae. De ontdekking wordt deze week bekendgemaakt in Science. De gammastraling is zo goed als zeker afkomstig van tientallen millisecondepulsars in de bolhoop: kleine, compacte en supersnel roterende neutronensterren.

Eerder ontdekte de Fermi-ruimtetelescoop van een aantal bekende (en dichterbij gelegen) millisecondepulsars ook al gammastraling. Daarnaast zijn tot nu toe zestien 'gamma-pulsars' gevonden: pulsars die niet zichtbaar zijn met optische telescopen of radiotelescopen, maar wel gammastraling uitzenden. Hoe de gammastraling wordt opgewekt is nog niet precies bekend. Wel lijkt alles erop te wijzen dat vooral jonge pulsars een groot deel van hun energie op deze extreem korte golflengten uitzenden.

Millisecondepulsars zijn weliswaar juist extreem oud, maar omdat hun rotatie sterk is versneld door materieoverdracht van een begeleidende ster gedragen ze zich in veel opzichten als jonge pulsars.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Gammastraling pulsars
Lees ook: Razendsnelle pulsar zwaarder dan onze Zon
Lees ook: Vreemd object bij pulsar ontdekt
Lees ook: Eerste pulsar voor LOFAR
Lees ook: Top 10 van wetenschappelijke belangrijke doorbraken
Lees ook: Pulsar in Krabnevel extreem symmetrisch

Bekijk alle berichten uit deze categorie.