Nieuws

"De vondst van een 'tweede aarde' is nabij"

Geplaatst op 05-10-2009 om 20u47 door Bert Carrein - 3515 keer gelezen
Nieuws

Dankzij de nieuwste technologische ontwikkelingen staan wetenschappers op het punt rotsachtige planeten als onze Aarde te ontdekken buiten ons zonnestelsel. Dat zegt David Latham van het Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica, meldt The Daily Galaxy.

Momenteel hebben planetenspotters meer dan 300 planeten buiten ons zonnestelsel ontdekt, maar de grote meerderheid bestaat uit hete gasgiganten als Jupiter waar leven onmogelijk is. Een paar weken geleden werd echter voor het eerst een rotsachtige planeet opgemerkt buiten ons zonnestelsel, maar ook daar is de oppervlaktetemperatuur te heet om leven mogelijk te maken. Planeet CoRoT-7b is wel de eerste exoplaneet met een dichtheid gelijkaardig aan die van onze Aarde, zeggen astronomen.

De ontdekking van een Aarde-achtige planeet die rond een zon cirkelt, is uiteraard van belang voor het mogelijk bestaan van buitenaards leven. CoRoT-7b bevindt zich 500 lichtjaren ver weg. De stenen bol is bijna twee keer zo groot als de Aarde en heeft vijf keer de massa ervan, wat ongeveer dezelfde dichtheid oplevert. De planeet cirkelt slechts op 2,5 miljoen kilometer afstand rond haar zon, waardoor de temperatuur er bijzonder hoog oploopt. Het 'jaar' van de exoplaneet is korter dan onze dag, dus mocht er toch een asbest-achtige beschaving bestaan, worden er bijzonder veel verjaardagen gevierd.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Kleinste exoplaneet ooit ontdekt
Lees ook: Spitzer bestudeert exoplaneet
Lees ook: Bestaat onlangs ontdekte 'nieuwe Aarde' wel?
Lees ook: Koolstofdioxide op exoplaneet ontdekt
Lees ook: Methaan gevonden op exoplaneet
Lees ook: Planetenvorming waargenomen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.