Nieuws

Een middelsterk polair dubbelstersysteem

Geplaatst op 06-10-2009 om 10u06 door Bert Carrein - 5687 keer gelezen
Nieuws

Hoe kunnen twee sterren zo'n vreemde en ingewikkelde structuur creëren? De meeste sterren zijn lid van meervoudige stersystemen. Sommige sterren zijn lid van een nauw dubbelstersysteem waar materiaal van één ster rondom de andere wervelt in een accretieschijf.

Slechts een handvol sterren zijn echter lid van een middelsterk polair dubbelstersysteem — een systeem dat een witte dwerg bevat waarvan het magnetische veld de binnenste accretieschijf aanzienlijk wegduwt en vervormt, en materiaal alleen richting zijn magnetische polen laat vallen. Hierboven is een kunstenaarsvisie afgebeeld van een dergelijk middelsterk polair dubbelstersysteem, dat ook wel bekend staat als een DQ Hercules systeem.

De witte dwerg op de voorgrond bevindt zich zó dicht bij de normale ster dat hij daarvan de buitenste atmosfeer afstroopt. Terwijl de witte dwerg rondtolt, roteert de kolom van naar de witte dwerg toevallend gas mee.

De term middelsterk polair dubbelstersysteem vindt zijn oorsprong in waarnemingen van het uitgestraalde licht, dat gepolariseerd is in een mate die ligt tussen dat van niet-magnetische witte dwergen met een normale accretieschijf en dat van schijfloze systemen met een sterk gemagnetiseerde witte dwerg die bekend staan als polars. Middelsterke polars zijn een soort cataclysmisch variabel stersysteem.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Illustratie Credit & Copyright: Mark Garlick (Space-art)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Dubbelster vertoont vreemd gedrag
Lees ook: Dubbelster omgeven door nevel
Lees ook: Kepler vindt planetenstelsel met dubbelster
Lees ook: Wat zijn dubbelsterren?
Lees ook: Meer kans op botsingen in planetenstelsels met dubbelsterren
Lees ook: Bizarre bewegingen in dubbelster DI Hercules

Bekijk alle berichten uit deze categorie.