Nieuws

Nieuwe, buitengewoon grote ring bij Saturnus ontdekt

Geplaatst op 20-10-2009 om 21u45 door Bert Carrein - 11403 keer gelezen
Nieuws

Nadat astronomen al eeuwen hebben gegluurd naar de planeet Saturnus, hebben wetenschappers een nieuwe ring rond het hemellichaam gevonden, zo blijkt uit een artikel dat vandaag in het wetenschappelijke vakblad Nature is verschenen.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuwsDe nieuw gevonden ring is vanwege zijn extreem lage temperatuur (min 193 graden Celsius) en verre afstand van de zon nauwelijks zichtbaar en omvat de maan Phoebe. Dat meldt het NASA Jet Propulsion Laboratory in Californië dat de Spitzer Ruimtetelescoop uitbaat, waarmee de ontdekking in het infrarode licht is gedaan.

Samen met Phoebe draaien de ijs- en stofdeeltjes in een andere richting dan de meeste andere ringen en manen rond de reuzenplaneet. De ring begint op ongeveer zes miljoen kilometer van Saturnus en strekt zich nog eens twaalf miljoen kilometer uit. De diameter bedraagt zowat twintig keer die van de planeet. "Dit is een supergrote ring", zei Anne Verbiscer, astronoom aan de Universiteit van Virginia in Charlottesville.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Verandering in F-ring door saturnusmanen
Lees ook: Klimatologisch lijkt Titan wat op de Aarde
Lees ook: Saturnussikkel gefotografeert door Cassini
Lees ook: Langlevende aurora's op Saturnus
Lees ook: Saturnus elektrisch verbonden met één van zijn manen
Lees ook: Ook saturnusmaan Rhea heeft ringen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.