Nieuws

Elliptisch stelsel Centaurus A vanaf CFHT

Geplaatst op 12-10-2009 om 13u00 door Bert Carrein - 4031 keer gelezen
Nieuws

Waarom is het eigenaardige sterrenstelsel Centaurus A zo stoffig? Cen A wordt gekenmerkt door dramatische stoflanen die als een veeg over het centrum van dit sterrenstelsel lopen. Deze stoflanen zijn zó dik dat ze in zichtbaar licht de kern van het stelsel vrijwel volledig verduisteren.

Dit is vooral zo ongebruikelijk, omdat de rode sterren en ronde vorm van Cen A karakteristiek zijn voor een reusachtig elliptisch stelsel — een soort sterrenstelsel dat doorgaans slechts weinig donker stof bevat. Cen A, eveneens bekend als NGC 5128, is verder nog bijzonder vergeleken met een gemiddeld elliptisch stelsel, omdat hij een grotere fractie jonge blauwe sterren herbergt en een sterke bron van radiostraling is. Er zijn aanwijzingen dat Cen A het resultaat is van een botsing van twee normale sterrenstelsels.

Tijdens de botsing werden de vele jonge sterren gevormd, maar de details van de vorming van Cen A's vreemde stofgordels zijn nog onderwerp van studie. Cen A bevindt zich slechts 13 miljoen lichtjaar van ons vandaan, wat het het dichtstbijzijnde actieve melkwegstelsel maakt. Cen A, hierboven afgebeeld, meet 60.000 lichtjaar in diameter en is met een verrekijker te vinden in het sterrenbeeld Centaurus.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Jean-Charles Cuillandre (CFHT), Hawaiian Starlight, CFHT

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Vreemd stoffig melkwegstelsel NGC 7092
Lees ook: De Voelsprieten: Melkwegstelsels in botsing
Lees ook: Lyman Alfa Blob
Lees ook: Balkspiraalstelsel NGC 1300
Lees ook: Andromeda
Lees ook: Het Walvisstelsel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.