Nieuws

Schillenspel in de Grote Magelhaanse Wolk

Geplaatst op 08-10-2009 om 10u48 door Bert Carrein - 2431 keer gelezen
Nieuws

De Grote Magelhaanse Wolk (GMW), een aanlokkelijk schouwspel aan een donkere zuidelijke hemel, is hier te zien door een smalband filter dat alleen het rode licht van waterstofatomen doorlaat. Geïoniseerd door energetisch sterlicht zendt een waterstofatoom het karakteristieke rode Hα licht uit wanneer hij zijn enkele electron weer invangt en deze vervolgens naar een lager energieniveau terugvalt.

Deze afbeelding van de GMW lijkt daardoor bedekt met schilvormige wolken van waterstofgas die massieve, jonge sterren omhullen. De opgloeiende wolken waterstof, vormgegeven door de sterke sterwinden en ultraviolete straling, staan bekend als H II gebieden (van geïoniseerd waterstofgas). Dit hoge-resolutie mozaïek van de GMW werd vastgelegd in 6 segmenten, die elk 200 minuten werden belicht.

De Tarantulanevel, die zelf uit vele elkaar overlappende schillen bestaat, is het grote stervormingsgebied boven het midden. De GMW, een satellietstelsel van onze Melkweg, meet ruim 15.000 lichtjaar in doorsnede en staat slechts 180.000 lichtjaar ver in de richting van het sterrenbeeld Dorado (Zwaard- of Goudvis).

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: John P. Gleason

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Sterrenfabriek Messier 17
Lees ook: Een diepe opname van Orion
Lees ook: De donkere nevels van de Kameleon
Lees ook: T Tauri en Hind's Variabele Nevel
Lees ook: Bel in een kosmische zee
Lees ook: Drie nevels door smalband filters

Bekijk alle berichten uit deze categorie.