Nieuws

Schillenspel in de Grote Magelhaanse Wolk

Geplaatst op 08-10-2009 om 10u48 door Bert Carrein - 1927 keer gelezen
Nieuws

De Grote Magelhaanse Wolk (GMW), een aanlokkelijk schouwspel aan een donkere zuidelijke hemel, is hier te zien door een smalband filter dat alleen het rode licht van waterstofatomen doorlaat. Geïoniseerd door energetisch sterlicht zendt een waterstofatoom het karakteristieke rode Hα licht uit wanneer hij zijn enkele electron weer invangt en deze vervolgens naar een lager energieniveau terugvalt.

Deze afbeelding van de GMW lijkt daardoor bedekt met schilvormige wolken van waterstofgas die massieve, jonge sterren omhullen. De opgloeiende wolken waterstof, vormgegeven door de sterke sterwinden en ultraviolete straling, staan bekend als H II gebieden (van geïoniseerd waterstofgas). Dit hoge-resolutie mozaïek van de GMW werd vastgelegd in 6 segmenten, die elk 200 minuten werden belicht.

De Tarantulanevel, die zelf uit vele elkaar overlappende schillen bestaat, is het grote stervormingsgebied boven het midden. De GMW, een satellietstelsel van onze Melkweg, meet ruim 15.000 lichtjaar in doorsnede en staat slechts 180.000 lichtjaar ver in de richting van het sterrenbeeld Dorado (Zwaard- of Goudvis).

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: John P. Gleason

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: De Cygnus muur van stervorming
Lees ook: Jonge sterrenhoop geopenbaard in de Carinanevel
Lees ook: Drie nevels door smalband filters
Lees ook: Stofsculpturen in de Rozettenevel
Lees ook: Stervormingsgebied NGC 6357
Lees ook: CG4: Een opengebarsten komeetvormige globule

Bekijk alle berichten uit deze categorie.