Nieuws

Melkwegstelsel van opzij: NGC 5866

Geplaatst op 10-10-2009 om 13u00 door Bert Carrein - 2909 keer gelezen
Nieuws

Waarom is dit melkwegstelsel zo plat? Wel, veel schijfstelsels zijn net zo plat als NGC 5866 hieronder, maar we zien ze vanuit ons gezichtspunt niet van opzij. Eén van de melkwegstelsels die we wèl op zijn kant zien is onze eigen Melkweg. NGC 5866, geclassificeerd als een lensvormig sterrenstelsel, heeft talrijke en complexe stoflanen die donker en enigszins rood toeschijnen, terwijl vele van de heldere sterren in de schijf haar een blauwere algehele tint geven.

Duidelijke te zien is dat de blauwe schijf van jonge sterren zich uitstrekt voorbij het stof in het extreem platte melkwegvlak, terwijl de centrale verdikking in de schijf meer oranje van tint is als gevolg van de oudere en rodere sterren die daar waarschijnlijk voorkomen. Hoewel NGC 5866 vergelijkbaar in massa is met ons Melkwegstelsel, doet licht er ongeveer 60.000 lichtjaar over om van de ene naar de andere kant te reizen, wat betekent dat dit stelsel ongeveer 30 procent kleiner van afmeting is dan De Melkweg.

Over het algemeen zijn veel schijfstelsels plat omdat het gas waaruit ze werden gevormd met zichzelf botste terwijl het roteerde rondom het massamiddelpunt. NGC 5866 staat ongeveer 44 miljoen lichtjaar ver in de richting van het sterrenbeeld van de Draak (Draco).

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: NASA, ESA, en het Hubble Heritage Team (STScI / AURA); Acknowledgment: W. Keel (U. Alabama)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Piepjonge en hyperactieve sterrenfabriek ontdekt
Lees ook: Sterke zwaartekrachtwerking tussen M33 en Andromeda
Lees ook: Donkere en zichtbare materie in sterrenstelsels: werken ze samen?
Lees ook: De reusachtige radiolobben van Fornax A
Lees ook: Theorie voor vorming van stelsels op de proef gesteld
Lees ook: Melkwegstelsel M82 blaast een supergalactische wind

Bekijk alle berichten uit deze categorie.