Nieuws

NGC 4696: Energie uit een zwart gat

Geplaatst op 20-10-2009 om 23u07 door Bert Carrein - 5378 keer gelezen
Nieuws

In vele kosmische omgevingen, wanneer materiaal naar een zwart gat toe valt dan komt energie vrij wanneer een deel van die materie weer naar buiten wordt weggeslingerd in jets. Om precies te zijn, lijken dergelijke zwarte gaten de meest efficiente "motoren" in het heelal te zijn, in ieder geval op een galactische schaal.

Deze composietafbeelding toont één voorbeeld van een elliptisch stelsel met een efficiente zwart gat motor: NGC 4696. Het grote sterrenstelsel is het helderste lid van de Centaurus cluster van melkwegstelsels, op een afstand van zo'n 150 miljoen lichtjaar. Door NGC 4696 in röntgenstraling (rood) te bekijken, kunnen sterrenkundigen bepalen hoeveel materie er per tijdseenheid naar het supermassieve zwarte gat toe valt en dit vergelijken met de energie die vrijkomt in de vorm van de jets die de enorme radiostraling uitzendende bellen produceren.

Deze bellen, hier in blauw weergegeven, meten ongeveer 10.000 lichtjaar in doorsnede. De resultaten bevestigen dat dit proces veel efficiënter is dan het produceren van energie door middel van nucleaire reacties — laat staan het gebruik van fossiele brandstoffen. Sterrenkundigen opperen ook dat wanneer het zwarte gat energie in het omringende gas pompt en dit verhit, stervorming uiteindelijk wordt stopgezet, wat de afmetingen van grote stelsels zoals NGC 4696 wel eens zou kunnen beperken.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit Composietafbeelding: Röntgenstraling in rood — NASA/ CXC/S.Allen (Kavli Inst., Stanford) et al.;
Radio in blauw — NRAO/G.Taylor (VLA); Infrarood in groen — NASA/ESA/W.Harris (McMaster Univ.)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Kleinste zwart gat tot dusver geïdentificeerd
Lees ook: Zwart gat verscheurt ster
Lees ook: Deeltjesversneller zeker twee maanden buiten gebruik
Lees ook: Dubbel zwart gat in 3C 75
Lees ook: Een superzwaar zwart gat: het bestaat
Lees ook: Verst verwijderde én op één na zwaarste zwart gat gevonden

Bekijk alle berichten uit deze categorie.