Nieuws

Twee dansende sterrenstelsels

Geplaatst op 03-05-2006 om 16u57 door Bert Carrein - 7547 keer gelezen
Nieuws

NASA heeft prachtige resultaten geboekt met de Spitzer ruimtetelescoop. Twee botsende sterrenstelsels (NGC 2207 en IC 2163) zijn op een prachtige manier in beeld gebracht. Bovendien leveren de foto's nieuwe gegevens op over de botsing. Op de foto's zelf ziet men twee blauwe kernen waarrond meerdere spiraalarmen draaien. De blauwe kleur ontstaat door vele hete sterren, de rode door stof. De sterrenstelsels hebben elkaar 40 miljoen jaar geleden ontmoet en zijn nog steeds in botsing.

Dankzij de botsing van de twee sterrenstelsels ontstaan er gebieden waar nieuwe sterren kunnen ontstaan. Dit is onthuld dankzij de beelden van Spitzer, want met behulp van gewoon licht kan je deze gebieden niet ontdekken. De gebieden met nieuwe sterren zijn ontstaan door zwaartekrachtwerking tussen de twee stelsels. Het is de eerste keer dat men een dergelijk fenomeen heeft kunnen vastleggen.

De Spitzer ruimtetelescoop - een telescoop ontwikkeld door NASA - werd in 2003 gelanceerd en moet beelden opvangen aan de hand van infraroodstraling. Deze stralen komen niet door de atmosfeer en kunnen dus niet vanaf het aardoppervlak waargenomen worden. In tegenstelling tot de Hubble Space Telescope is de Spitzertelescoop niet alom bekend. Toch is het een knap staaltje techniek. De telescoop wordt bijvoorbeeld afgekoeld tot dicht bij het absolute nulpunt (-273°C) om zo weinig mogelijk verstoring te krijgen in de foto's. De beelden van de twee dansende sterrenstelsels betekenen een nieuw succes voor de missie.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: De 'donkere stroom' is veel groter dan gedacht
Lees ook: Theorie voor vorming van stelsels op de proef gesteld
Lees ook: Waarom hebben sterrenstelsels een egaal uiterlijk?
Lees ook: Eenzaam reuzenstelsel is eigenwijs
Lees ook: Prachtfoto van M81
Lees ook: Reuzenstelsel met superzwaar zwart gat ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.