Nieuws

(Vergeten?) Registreren

Stardust geland!

Geplaatst op 16-01-2006 om 10u39 door Bert Carrein - 1353 keer gelezen
Nieuws

Update 17h: op een persconferentie heeft de NASA bevestigd dat Stardust veilig geland en per helikopter teruggebracht is. Het is nu wachten op een transfer naar het Johnson Space Center, waar de capsule geopend zal worden.

Update 11h10: De capsule van Stardust is na een perfecte afdaling veilig geland in de woestijn van Utah!

Na een lange reis van meer dan vier miljard kilometer is de Stardust ruimtesonde bezig aan zijn laatste manoeuvres voordat hij terug op aarde zal landen. Op 5 januari laatstleden werd de ruimtesonde nog bijgestuurd en verwacht wordt dat de landingscapsule volgens plan op zondag 15 januari omstreeks 11h12 onze tijd zal landen in Utah (VS).

In januari 2004 vloog Stardust door de coma van komeet Wild en verzamelde er stof- en ijsdeeltjes uit de staart van de komeet. Die deeltjes werden ingevangen in een beschermende capsule en worden nu voor onderzoek teruggebracht naar aarde. Wetenschappers hopen dat een uitvoerige analyse van deze deeltjes ons niet alleen meer zal leren over de samenstelling van kometen, maar ook en vooral over de samenstelling van het zonnestelsel bij zijn ontstaan. Unieke informatie over de chemische en fysische samenstelling van ons zonnestelsel zit wellicht opgeslagen in het materiaal van kometen en wetenschappers hopen dat deze informatie ons een nog beter inzicht kan leveren over de vorming van planeten en het materiaal waaruit ze zijn opgebouwd.

Bron: http://www.urania.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Rusland wil Cuba helpen met oprichting ruimtevaartcentrum
Lees ook: Rusland wil naar de Maan
Lees ook: Vlucht naar ISS krijgt nummer 14 uit bijgeloof
Lees ook: Falcon 1-raket faalde door ontwerpfout
Lees ook: Eerste Indiase Maansonde met succes gelanceerd
Lees ook: Lancering eerste Deense draagraket mislukt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.

Er heeft al 1 iemand een reactie achtergelaten

Shirleyrchandler Geplaatst op 11-04-2017 om 16u18 - Quote

You've completed a brilliant work. The writing structure which you using in your blog is excellent and it made the article better great. Writing is always a creative thinking which needs capacity to think. You've got a good writing skill. Keep sharing such good posts. Thank you a lot for this informative post. Refer assignment writing service to get help in any kind of writing task.