Nieuws

"Tijdreizende deeltjes saboteren deeltjesversneller"

Geplaatst op 14-10-2009 om 20u33 door Bert Carrein - 4308 keer gelezen
Nieuws

Nog maar eens tegenslag voor de deeltjesversneller Large Hadron Collider (LHC) van het Europese nucleaire onderzoekscentrum CERN in Genève. Nadat de LHC ruim een jaar stil lag voor herstellingswerken, lijkt hij nu te kampen met sabotage. Niet door de spion van al-Qaida die vorige week ontmaskerd werd, maar door zogenaamde Higgs-deeltjes die "door de tijd reizen".

Mysterieus

Die opmerkelijke theorie wordt in een wetenschappelijk artikel door een Deense en een Japanse wetenschapper uit de doeken gedaan. Hun theorie richt zich dus op het zogenaamde Higgs-deeltje, een mysterieus deeltje dat voorlopig alleen in theorie bestaat en andere deeltjes hun massa geeft.

De twee wetenschappers suggereren nu dat Higgs-deeltjes in staat zijn om terug in de tijd te reizen en te verhinderen dat de Large Hadron Collider ze zichtbaar maakt. Het proces zou vergelijkbaar zijn met een tijdreiziger die terug in de tijd gaat om zijn grootvader te doden, zodat hij zelf ook niet meer kan bestaan.

God

In de New York Times voorspelt Nielsen dat alle machines die Higgs-deeltjes produceren ongeluk zullen hebben. Hij denkt met zijn theorie zelfs te kunnen aantonen dat er een god bestaat. "Je zou zelfs kunnen zeggen dat we een model hebben voor god", aldus Nielsen. "We vermoeden dat hij Higgs-deeltjes haat en probeert om ze te vermijden." Al geeft Nielsen wel meteen toe dat enig scepticisme aan de orde is.

Opzet van de deeltjesversneller van het CERN is de resterende fundamentele vragen over materie helpen oplossen. Dit gebeurt door protonen aan bijna lichtsnelheid doorheen de 24 kilometer lange tunnel onder de Frans-Zwitserse grens nabij Genève af te vuren en de daaruit volgende botsingen nauwgezet te observeren. Wetenschappers hopen zo meer te leren over wat er gebeurd is vlak na de Big Bang. Vrij algemeen wordt aangenomen dat dit het ontstaan van de kosmos was.

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Nieuw stukje in de puzzel van donkere materie
Lees ook: Nieuwe kracht ontdekt in het heelal?
Lees ook: Mysterieuze, kosmische achtergrondruis ontdekt
Lees ook: Het kalam kosmologisch argument
Lees ook: Ondergronds onderzoekslaboratorium
Lees ook: Deeltjesversneller van CERN is volledig hersteld

Bekijk alle berichten uit deze categorie.