Nieuws

Frank De Winne gehuldigd

Geplaatst op 15-10-2009 om 09u13 door Bert Carrein - 1819 keer gelezen
Nieuws

Woensdag 14 oktober werd in aanwezigheid van Minister van Wetenschapsbeleid Sabinne Laruelle hulde gebracht aan astronaut Frank De Winne, de eerste Europese commandant van het ISS. Het evenement werd geopend met de video waarin Frank officieel het commando krijgt over het ISS. Tijdens zijn speech onderstreepte hij het belang van een eigen Europees programma voor bemande ruimtevaart.

Simonetta Di Pippo (ESA-directeur voor bemande ruimtevaart) ging hierop door: er zal elk jaar minstens één Europese astronaut zes maanden in het ISS verblijven. Bovendien zei ze dat er serieus gesproken wordt om het ISS tot 2020 operationeel te houden. Dit was voordien een knelpunt, omdat NASA (de grootste investeerder in het ISS) vanaf 2015 de geldkraan dreigt dicht te draaien. Tot slot is het einde van het ISS geen eindpunt voor de bemande Europese ruimtevaart: ESA wil daarna in samenwerking met andere ruimtevaartorganisaties bemande vluchten naar de maan en Mars uitvoeren.

Minister Laruelle wil blijven investeren in de ruimtevaart. Zo kan België immers een belangrijke rol in de ruimte vervullen en het hoogtechnologisch en wetenschappelijk onderzoek stimuleren. Dit blijkt een zeer goeie investering te zijn: elke euro die België aan ruimtevaart besteedt, brengt immers een veelvoud op!

Bron: http://www.hln.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Herschel klaar voor lancering
Lees ook: Meer dan 250 Belgen solliciteerden voor astronaut
Lees ook: Europa lanceert twee satellieten
Lees ook: Tweede galileo-satelliet gelanceerd
Lees ook: Aardse exoplaneten zoeken
Lees ook: Kandidaten gezocht voor Mars

Bekijk alle berichten uit deze categorie.