Nieuws

Witte dwerg slokt massa van naburige ster op

Geplaatst op 19-10-2009 om 10u40 door Bert Carrein - 4949 keer gelezen
Nieuws

Met de Europese röntgensatelliet XMM-Newton is een witte dwergster ontdekt die binnen enkele miljoenen jaren als supernova zal ontploffen (Science, 4 september). De witte dwerg, het compacte restant van een ster die aan het einde van zijn normale bestaan is gekomen, draait om een relatief nabije ster die de aanduiding HD 49798 draagt.

Al in 1997 werd ontdekt dat 'iets' in de omgeving van deze ster röntgenstraling uitzendt. Maar nu pas is duidelijk geworden wat dat is: een witte dwerg dus. Uit metingen met XMM-Newton blijkt dat de dwergster 1,3 maal zo zwaar is als onze zon - ruimschoots zwaarder dan de gemiddelde witte dwerg. Die grote massa, en het feit dat de dwerg bijna vijf keer per minuut om zijn as tolt, wijst er op dat hij bezig is materie van de naburige normale ster op te slokken.

Zodra de massa van de witte dwerg de kritieke waarde van 1,4 zonsmassa bereikt, zal hij onder zijn eigen gewicht instorten tot een neutronenster. Dat gaat gepaard met een enorme explosie die op aarde een spectaculaire hemelverschijning zal geven. Nog een miljard nachtjes slapen...

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Impressie van de witte dwerg en HD 49798

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: XMM-Newton onthult kosmische steen van Rosetta
Lees ook: Nieuw type witte dwergster ontdekt
Lees ook: De dodendans van witte dwergsterren
Lees ook: Diamanten in de ruimte
Lees ook: Witte dwergen worden als raketten weggeschoten
Lees ook: NGC 2440: Cocon van een nieuwe witte dwerg

Bekijk alle berichten uit deze categorie.