Nieuws

Mars: Het uitzicht van HiRISE

Geplaatst op 18-10-2009 om 10u03 door Bert Carrein - 5824 keer gelezen
Nieuws

HiRISE — de High Resolution Imaging Science Experiment — is één van de instrumenten aan boord van het Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) ruimtevaartuig dat op 10 maart in een baan rond Mars is aangekomen. Deze scherpe opname van het oppervlak van Mars, vastgelegd vanaf ongeveer 2500 km hoogte met behulp van de HiRISE camera, bestaat uit beeldgegevens met een volle resolutie van ongeveer 2½ m per pixel (beeldelementje).

Gedurende de komende maanden zal men MRO's huidige elliptische baan veranderen in een cirkelvormige baan door middel van herhaaldelijke passages door de buitenste atmosfeer van Mars — een proces dat men aerobraking (letterlijk: luchtremmen) noemt — waarbij de hoogte van zijn baan zal afnemen tot slechts 280 km. Op die afstand zou het HiRISE experiment in staat moeten zijn het oppervlak van de Rode Planeet in kaart te brengen op een resolutie van slechts 28 cm per pixel.

In deze eerste kleuropname representeren de kunstmatige kleuren de zichtbare en infrarode beeldgegevens van HiRISE die werden gecombineerd. De afbeelding is bijna 24 km wijd en bestrijkt een klein deel van het Bosporos Planum gebied op het zuidelijk halfrond van Mars.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: HIROC-LPL, MRO, JPL-Caltech, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Belg bij Europese kandidaten voor Marssimulatie
Lees ook: Overstroming op Mars verklaard?
Lees ook: Nog een bewijs voor water op Mars
Lees ook: Rivierdelta's op Mars in korte tijd ontstaan
Lees ook: Reizen naar Mars in 37 dagen?
Lees ook: Zonsondergang boven de Guzev krater op Mars

Bekijk alle berichten uit deze categorie.