Nieuws

Dubbel zwart gat in 3C 75

Geplaatst op 23-10-2009 om 14u28 door Bert Carrein - 2893 keer gelezen
Nieuws

De twee heldere bronnen in het midden van deze röntgen (blauw) / radio (roze) composietopname zijn rond elkaar draaiende supermassieve zwarte gaten, die de reusachtige radiobron 3C 75 van energie voorzien. De supermassieve zwarte gaten, omgeven door röntgenstraling uitzendend miljoenen graden heet gas en straalstromen (jets) van relativistische deeltjes wegschietend, bevinden zich 25.000 lichtjaar van elkaar vandaan.

Ze bevinden zich in de kernen van twee samensmeltende melkwegstelsels in de Abell 400 cluster van melkwegstelsels op een afstand van zo'n 300 miljoen lichtjaar. Ondermeer omdat het naar achter gewaaide uiterlijk van de jets waarschijnlijk het gevolg is van hun gezamelijke beweging door het hete clustergas — met een snelheid van maar liefst 1200 km per seconde —, concluderen sterrenkundigen dat deze twee supermassieve zwarte gaten door hun onderlinge zwaartekracht aan elkaar gebonden zijn in een dubbelstersysteem.

In het verre heelal zijn dergelijke spectaculaire kosmische botsingen waarschijnlijk heel gewoon in de dichtbevolkte omgevingen van clusters van melkwegstelsels. Men verwacht dat de zwarte gaten in de laatste stadia voordat ze versmelten intense bronnen van zwaartekrachtsgolven worden.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Röntgen: NASA / CXC / D.Hudson, T.Reiprich et al. (AIfA);
Radio: NRAO / VLA/ NRL

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Onderzoek naar zwarte gaten met GEMS
Lees ook: De eerste zwarte gaten van het heelal
Lees ook: Een superzwaar zwart gat: het bestaat
Lees ook: NGC 4696: Energie uit een zwart gat
Lees ook: Zwart gat verscheurt ster
Lees ook: Zwart gat bij Zwaan op 'amper’ 7800 lichtjaar van Aarde

Bekijk alle berichten uit deze categorie.