Nieuws

Ruimtecamera HIFI in Herchel-satelliet werkt niet

Geplaatst op 17-10-2009 om 18u08 door Bert Carrein - 2193 keer gelezen
Nieuws

De Nederlandse ruimtecamera HIFI, die is geïnstalleerd in de in mei gelanceerde ruimtesatelliet Herschel, werkt niet. Al bijna een maand zendt het apparaat geen gegevens meer naar de aarde. Het instrument, ontwikkeld bij het Nederlandse Ruimte-instituut SRON in Groningen, is uitgevallen. "We weten niet wat de oorzaak is. Voorlopig gaan we uit van een externe oorzaak, zoals energierijke kosmische straling.

We denken wel dat het een tijdelijke ontregeling is die we kunnen verhelpen en dat de camera over twee weken weer kan functioneren'', aldus woordvoerder Frans Stravers van SRON Nederland. De ruimtecamera HIFI onderzoekt de samenstelling van gaswolken die in de ruimte zweven en meet onder meer de hoeveelheden koolstof en water die erin zitten. Daarmee hopen de onderzoekers meer inzicht te krijgen in de vroegste geschiedenis van sterren en planeten.

Volgens Stravers wordt momenteel onderzocht wat de oorzaak van het defect kan zijn. "In elk geval heeft de meeste elektronica backups. Wanneer we meer weten over het defect, kunnen we de betreffende backup inschakelen. We gaan er vanuit dat de camera dan over twee weken weer kan functioneren'', aldus Stravers.

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Tweede Belgische satelliet aangekomen op lanceerbasis
Lees ook: Dubbele satellietlancering zet België in de kijker
Lees ook: Spionagesatelliet kan inslaan op 6 maart
Lees ook: GLAST succesvol gelanceerd
Lees ook: Ambitieuze Europese ruimtemissie Goce gered
Lees ook: MetOp­-B geslaagd voor vacuümtest bij ESTEC

Bekijk alle berichten uit deze categorie.