Nieuws

Sterclusterdromen

Geplaatst op 17-10-2009 om 18u38 door Bert Carrein - 2529 keer gelezen
Nieuws

Op een afstand van zo'n 7000 lichtjaar in de richting van het sterrenbeeld Perseus is dit paar open oftewel galactische sterclusters werkelijk met het blote oog zichtbaar, en werd in 130 voor Christus door de Griekse astronoom Hipparchus gecatalogiseerd. De afstand tussen de twee clusters zelf, die tegenwoordig bekend staan als h en chi Persei (NGC 869/884) en die sterren bevatten die veel jonger en heter zijn dan de Zon, is een paar honderd lichtjaar.

Maar als deze beroemde dubbelcluster veel dichterbij stond — bijvoorbeeld op slechts 700 lichtjaar afstand van ons zonnestelsel — zouden ze dan onze hemel bevolken met heldere sterren? Astrofotograaf Jose Suro stelde zich bovendien een heldere, maanloze, donkere nachthemel voor op een zwoele avond nabij een stil watertje. De voorgrond wordt door sterlicht verlicht in deze droomachtige composietfoto van het clusterpaar.

Hij merkt op dat, hoewel ons zonnestelsel zich niet in de buurt van dergelijke rijke sterclusters bevindt, een donkere nachthemel op een warme avond toch inspirerend kan zijn op planeet Aarde.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Jose Suro

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Paasmaan
Lees ook: ISS boven het Mont-Méganic Observatorium
Lees ook: Maan in de Mullica
Lees ook: Maanstralen boven kasteel Thurso
Lees ook: Samenstand van Venus en de Maan
Lees ook: Jupiter, Vesta en de Melkweg

Bekijk alle berichten uit deze categorie.