Nieuws

Groene en zwarte poollichten boven Noorwegen

Geplaatst op 22-10-2009 om 10u01 door Bert Carrein - 5175 keer gelezen
Nieuws

Wat veroorzaakt de tussenruimten tussen deze gordijnen van poollicht? Door deze vreemde tussenruimten kan het lijken of poollicht meer detail bevat en ingewikkelder is. Onderzoek dat de metingen combineert van de vier Cluster satellieten, die gezamelijk een baan rond de Aarde volgen, heeft waarschijnlijk het geheim ontsleuteld: de tussenruimten, die soms zwarte auroras worden genoemd, zijn in werkelijkheid antiauroras.

In normale auroras vallen electronen en/of hoofdzakelijk negatief geladen deeltjes naar de Aarde toe langs oppervlakken waarlangs het magnetisch veld constant is. Ze ioniseren atomen in de aardatmosfeer wanneer ze daarmee botsen, waardoor deze helder opgloeien. In de tussenruimten tussen gordijnen van poollicht, echter, worden negatief geladen deeltjes vanuit de ionosfeer van de Aarde weggezogen langs aangrenzende magnetische veldlijnen.

Deze donkere anti-auroras kunnen tot meer dan 20.000 km hoogte opstijgen en meerdere minuten aanhouden. In de onderstaande afbeelding is een reeks van goed te onderscheiden tussenruimten te zien die eerder deze maand de groene gordijnen van poollicht van elkaar scheidden hoog boven Harstad (Noorwegen).

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Frank Andreassen (nettfoto.no)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Kans op poollicht
Lees ook: Nieuwe inzichten in poollichtuitbarstingen
Lees ook: Poollicht vertoont polarisatie
Lees ook: Morgenavond kans op poollicht
Lees ook: Sterrenwacht waarschuwt voor extreem ruimteweer
Lees ook: Aurora in de verte

Bekijk alle berichten uit deze categorie.