Nieuws

Wanneer rozen niet rood zijn: de Rosettenevel

Geplaatst op 22-10-2009 om 13u03 door Bert Carrein - 4334 keer gelezen
Nieuws

Niet alle rozen zijn rood, natuurlijk, maar ze kunnen toch heel mooi zijn. Zo ook worden de mooie Rosettenevel en andere stervormingsgebieden in astronomische afbeeldingen vaak met een overwegend rode tint getoont — ten dele omdat de dominante emissie in de nevel wordt geproduceerd door waterstofatomen.

De sterkste optische emissielijn, bekend als Hα, bevindt zich in het rode deel van het spectrum, maar de schoonheid van een emissienevel hoeft niet te worden bewonderd in alleen rood licht. Andere atomen in de nevel worden ook aangeslagen door energetisch sterlicht en produceren eveneens nauwe emissielijnen. In dit prachtige uitzicht op de centrale delen van de Rosettenevel zijn opnamen door smalband filters gecombineerd om de emissie van zwavelatomen in rood, waterstof in blauw, en zuurstof in groen te tonen.

Om precies te zijn, is het hier gebruikte schema om deze nauwe atomaire emissielijnen breedband kleuren toe te kennen ook gebruikt in veel van Hubble's afbeeldingen van sterrenkraamkamers. Deze afbeelding, in het sterrenbeeld Monoceros (Eenhoorn), meet ongeveer 50 lichtjaar in doorsnede op de geschatte afstand van 3000 lichtjaar van de Rosettenevel.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Jay Ballauer (All About Astro, 3RF)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: De Paardekopnevel van Orion
Lees ook: De Vossebontnevel
Lees ook: Trifid pilaren en stof
Lees ook: LL Ori en de Orionnevel
Lees ook: Een diepe opname van Orion
Lees ook: De Magelhaanse morgenstond

Bekijk alle berichten uit deze categorie.