Nieuws

ARES I-X werd succesvol gelanceerd!

Geplaatst op 28-10-2009 om 16u50 door Bert Carrein - 4015 keer gelezen
Nieuws

ARES I-X werd succesvol gelanceerd om 16h30 Belgische tijd en is zoals gepland in de oceaan terechtgekomen. Behalve dat het weer voortdurend roet in het eten strooide ging alles met de raket perfect zoals gepland. Er was sprake van een prachtlancering.

De raket vertrok voor een suborbitale vlucht van op een oud platform van de Maanraket Saturnus en van de spaceshuttle. De 300 miljoen euro kostende test betrof alleen de eerste trap van de Ares. Die trap is afgeleid van de opduwraketten op poederbrandstof van de spaceshuttle die volgend jaar uit dienst moet gaan.

De rest van de haakpenachtige raket bestond uit schaalmodellen van wat het later moet worden. Niettemin is een echte vluchtsimulatie gesimuleerd, waarbij ongeveer 700 sensoren tijdens de ongeveer 6,5 minuten durende test het gedrag van de raket bestudeerden.

De ARES, opvolger van de spaceshuttle, maakt samen met de nieuwe cabine Orion en de maanlander Altair deel uit van het Constellation-project van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Verslag van de lancering

Update 16h40 ARES I-X is zoals gepland in de oceaan gevallen. Alles ging perfect, enkel het weer speelde parten. Een prachtlancering!

Update 16h35 De raket zal een maximum hoogte van 45 kilometer halen waarna het terug in zee zal vallen.

Update 16h30: LIFTOFF!!

Update 16h26: Countdown werd opnieuw gestart! Liftoff over 4 minuten.

Update 16h24: Alles staat momenteel op groen! Ook het weer is stabiel genoeg voor de lancering.

Update 16h21: Momenteel luiden de berichten dat het weer 10 minuten (of langer) stabiel zou blijven vanaf de liftoff. Dit zou net genoeg moeten zijn.

Update 16h19: De countdown zal gestart worden om 16h26. Liftoff is dam om 16h30. Hopelijk lukt dit tijdstip want het weer is momenteel zeer veranderlijk.

Update 16h14: De countdown werd nog steeds niet gestart. Het weer blijft niet lang genoeg stabiel.

Update 16h03: Het weer geeft terug 'rood'. De countdown zal gestart worden om 16h16 met als liftoff 16h20. Deze nieuwe tijd geeft het weer meer tijd om uit te klaren.

Update 15h56: De countdown zal gestart worden om 16h04. Liftoff om 16h08!

Update 15h55: Het weer is momenteel aanvaardbaar. Er is een go!

Update 15h50: Er is nog steeds een 'go', hoewel het weer terug op 'rood' staat.

Update 15h48: Momenteel is er een goede kans dat de countdown wel degelijk terug zal starten om 15h56. Hou deze pagina zeker in de gaten!

Update 15h05: Het tijdstip van de liftoff wordt nogmaals verplaatst, nu naar 16h00. Dan zouden de weercondities het best zijn. De countdown zou dan om 15h56 terug starten.

Update 14h15: Wegens de nog steeds slechte weersomstandigheden, met name de statisch geladen deeltjes die kunnen zorgen voor interferentie met de communicatie, wordt de liftoff verplaatst naar 15h30.

Update 14h05: Alles is momenteel klaar om de countdown terug te laten starten, maar er wordt nog steeds op beter weer gewacht.

Update 13h59: Alles zou gereed zijn binnen 25 minuten, maar het weer lijkt andere plannen te hebben. Zonet werd de controle van het systeem van de vluchtbeëindiging, waarbij de raket vernietigd wordt als er een bewoond gebied wordt bedreigd, afgerond.

Update 13h50: De lancering staat nu gepland voor 14h15, maar goede weerscondities worden niet verwacht voor 15h30. Het launch team hoopt op een helder gebied tussen de wolken.

Update 12h42: De lancering staat nog steeds gepland voor 14h00, maar er wordt verwacht dat dit nog zal aangepast worden.

Update 12h58: De pauzering van de countdown klok werd verlengd zoals verwacht.

Update 12h40: De countdown klok werd net zoals gisteren gestopt op 4 minuten.

Update 12h38: Weer-update: de weercondities staan nog steeds op rood, maar er zit een helderder gebied aan te komen en het team kijkt of ze het werk tegen dan kunnen afmaken.

Update 12h15: De lancering staat nu gepland tussen 14h en 14h15. Een toestel zal in het gebied vliegen om de weercondities te meten.

Update 11h56: Het weer staat nog steeds op rood; statisch geladen deeltjes kunnen voor interferentie met de communicatie zorgen. De RSS (rotationg service structure) rolt weg van de ARES I-X raket.

Update 11h10: Net als gisteren kan het weer roet in het eten strooien. Zoals het er nu naar uit ziet is er voor 60% kans op een 'no-go' door het slechte weer. Afgelopen nacht was er een storm waarbij bliksems nabij het pad insloegen. Er zijn geen problemen met de ARES I-X gemeld. Het meest waarschijnlijke tijdstip voor de liftoff is momenteel 13h15 tot 13h30 in plaats van 13h.

Bron: http://www.nasa.gov/mission_pages/constellation/ares/flighttests/aresIx/index.html

Gerelateerde berichten

Lees ook: Innovatie in lucht- en ruimtevaart gaat traag
Lees ook: Ruimtesonde Hayabusa met twee halve benen op weg
Lees ook: Bekijk de lancering van Spaceshuttle Endeavour live!
Lees ook: Donderdag lancering Amerikaanse maanmissie
Lees ook: Ontwikkeling Ariane loopt geen vertraging op
Lees ook: Arianespace boekt record

Bekijk alle berichten uit deze categorie.