Nieuws

Super-Aardes cirkelen wellicht rondom andere sterren

Geplaatst op 28-10-2009 om 11u32 door Bert Carrein - 5902 keer gelezen
Nieuws

Komen "super-Aardes" veel voor in andere stersystemen? Heel wel mogelijk. Onverwacht bewijs hiervoor kwam recent aan het licht toen een planeet die in een baan rond een verre ster draait het licht van een nog verder verwijderde ster gravitationeel versterkte.

Onder aanname dat de moederster van deze planeet een normale rode dwergster is, is de waargenomen versterking het best te verklaren als de planeet ongeveer 13 maal zo zwaar is als de Aarde en op een afstand vergelijkbaar met die van de Planetoïdengordel in ons eigen Zonnestelsel rond die ster draait. Het geringe aantal waargenomen objecten en reeds vergaarde vergelijkbare metingen voor andere stersystemen in aanmerking nemend, duidt dit er op dat deze super-Aardes relatief veel voor kunnen komen.

Sterrenkundigen speculeren dat, als er meer gas in dit stersysteem was geweest, deze planeet had kunnen uitgroeien tot een planeet zo groot als Jupiter. Aangezien de planeet niet direct werd waargenomen, heerst er nog aanzienlijke onzekerheid betreffende zijn eigenschappen. Toekomstig onderzoek zal er dan ook tot doel hebben om dit intrigerende systeem beter te begrijpen.

De onderstaande tekening geeft een kunstenaarsvisie op hoe een super-Aarde in een baan rond een verre rode dwergster er uit zou kunnen zien — compleet met een veronderstelde maan.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Illustratie Credit & Copyright: MicroFUN Collaboration, CfA, NSF

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Spitzer bestudeert exoplaneet
Lees ook: NASA vindt planeten zoals de Aarde
Lees ook: Kleinste exoplaneet ooit ontdekt
Lees ook: "De vondst van een 'tweede aarde' is nabij"
Lees ook: Kleine exoplaneet blijkt nog kleiner dan eerst gedacht
Lees ook: Hubbletelescoop fotografeert exoplaneet

Bekijk alle berichten uit deze categorie.