Nieuws

Corot missie wordt met 3 jaar verlengd

Geplaatst op 28-10-2009 om 20u48 door Stefan De Decker - 1628 keer gelezen
Nieuws

De Corot missie heeft sinds haar lancering eind 2006 zoveel resultaten opgeleverd dat een verlenging voor de hand lag. CNES, de Franse ruimtevaartmaatschappij heeft nu samen met haar internationale partners — waaronder België — beslist er nog eens 3 jaar bij te doen. Tot 31 maart 2013.

Corot heeft de vibraties gemeten van alle soorten sterren. Sommige zonachtige sterren, maar ook superzware of erg oude sterren. De meeste sterren blijken meer variabel dan gedacht. Met de verlenging van de missie zullen nieuwe sterren onderzocht worden en kunnen sterren die al door Corot bestudeerd zijn over een langere periode gevolgd worden.

Corot’s speurwerk heeft tot nu al 7 bevestigde exoplaneten opgeleverd. Een aantal daarvan zijn wereldprimeurs: Corot-7b is de kleinste en voorlopig enige rotsachtige exoplaneet en ze heeft de kortste omlooptijd. Corot-3b is de exoplaneet met de hoogste dichtheid. In de komende 3 jaar zal Corot in het bijzonder naar warme superaardes gaan zoeken. Deze planeten zijn zwaarder dan de aarde en dichter bij hun ster.

Bron: CNES

Gerelateerde berichten

Lees ook: Eerste echte foto van planeet buiten ons zonnestelsel
Lees ook: Komend jaar 150 exoplaneten verwacht
Lees ook: COROT ontdekt kleinste exoplaneet ooit met hard oppervlak
Lees ook: Toch geen exoplaneet?
Lees ook: Zes nieuwe exoplaneten ontdekt door CoRoT
Lees ook: Jongste exoplaneet ontdekt

Bekijk alle berichten uit deze categorie.