Nieuws

Het melkwegstelsel binnenin Centaurus A

Geplaatst op 14-11-2009 om 16u38 door Bert Carrein - 9420 keer gelezen
Nieuws

De penetrerende infraroodcamera's aan boord van de Spitzer Ruimtetelescoop registreerden in februari 2004 deze verrassende blik op wat zich diep binnenin Centaurus A, het dichtstbijzijnde actieve melkwegstelsel, schuil houdt. Met een doorsnede van ongeveer 1000 lichtjaar is deze verwrongen kosmische stofwolk, met de ogenschijnlijke vorm van een parallellogram, waarschijnlijk het gevolg van een kleiner spiraalstelsel dat in het reuzenstelsel Centaurus A is gevallen.

Het parallellogram bevindt zich achter de centrale band van stof en gas die zichtbaar is in vertrouwdere optische afbeeldingen van het actieve melkwegstelsel. Sterrenkundigen denken dat deze opvallende geometrische vorm betekent dat we de schijf van het invallende spiraalstelsel, die door de interactie wordt verdraaid en verbogen, vrijwel van opzij (edge-on) zien.

Het puin dat van dit gedoemde spiraalstelsel overblijft zal uiteindelijk als brandstof dienen voor het supermassieve zwarte gat, dat zich schuil houdt in het centrum van Centaurus A.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: J. Keene (SSC/Caltech) et al., JPL, Caltech, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: NGC 4565: Melkwegstelsel op zijn kant
Lees ook: Vreemd stoffig melkwegstelsel NGC 7092
Lees ook: Reuzenstelsel met superzwaar zwart gat ontdekt
Lees ook: Sterrenstelsels gecategoriseerd door computers
Lees ook: Andromeda is een balkspiraalstelsel
Lees ook: Eerste sterrenstelsels in 3 miljard jaar oude heelal

Bekijk alle berichten uit deze categorie.