Nieuws

GRB 060218: Een mysterieuze kortdurende nagloed

Geplaatst op 16-11-2009 om 17u48 door Bert Carrein - 3266 keer gelezen
Nieuws

Wat gebeurt daar? Er is iets aan de hand in een klein stukje hemel in de richting van het Sterrenbeeld Ram (Aries) en telescopen over de hele wereld volgen hoe een vreemde, kortdurende verschijning van dag tot dag verandert. Niemand weet zeker wat het object nu weer zal doen. Het hele ruimtemysterie begon op 18 februari 2006, toen de in een baan rond de Aarde draaiende automatische Swift satelliet voor het eerst zwakke gammastraling detecteerde van een object dat voorheen niet zichtbaar was.

Het object, aangeduid als GRB 060218, is een soort gammaflits, Gamma Ray Burst (GRB) in het Engels, maar de manier waarop zijn helderheid varieert is heel vreemd. Sinds zijn ontdekking, heeft men vastgesteld dat GRB 060218 licht over het hele electromagnetische spectrum uitstraalt, inclusief radiogolven en zichtbaar licht. Linksonder is een Sloan Digital Sky Survey (SDSS) afbeelding van het veld rondom GRB 060218 te zien, gemaakt geruime tijd voordat Swift alarm sloeg. Het zelfde veld, waargenomen na het alarm met behulp van de ultraviolet-telescoop aan boord van Swift, is rechts afgebeeld.

De rare GRB is precies in het midden van de rechterafbeelding zichtbaar. Daaropvolgende waarnemingen vonden een roodverschuiving voor het veranderlijke object van z=0.033, wat betekent dat het object op een afstand van slechts zo'n 440 miljoen lichtjaar staat, relatief erg dichtbij vergeleken met typische GRBs. Of GRB 060218 een nieuw soort gammaflits vertegenwoordigt, een nieuw soort supernova, of een vreemde schakel tussen de GRBs en supernovae is onmiddellijk onderwerp van onderzoek geworden.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: SDSS Collaboration, Swift Collaboration, Sloan Foundation, NSF, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Mysterieuze lichtflits achtervolgd astronomen
Lees ook: 13 miljard oude explosie in het heelal waargenomen
Lees ook: Lange lichtflits kwam van megaster op zeven miljard lichtjaar
Lees ook: Krachtige straalstroom uit zwart gat blijkt heldere röntgenbron
Lees ook: Een kosmische tornado: HH 49/50
Lees ook: Enorme kosmische uitbarsting doet Swift satelliet tiltslaan

Bekijk alle berichten uit deze categorie.