Nieuws

Dubbele satellietlancering zet België in de kijker

Geplaatst op 30-10-2009 om 13u00 door Bert Carrein - 6616 keer gelezen
Nieuws

Het is op 2 november a.s. dat de SMOS-satelliet en zijn passagier PROBA-2 met een Rockot-raket vanuit de lanceerbasis Plesetsk in het Noorden van Rusland naar de ruimte vertrekken. Een belangrijk moment voor de Belgische firma Spacebel. Het software engineering bedrijf heeft nl. in grote mate bijgedragen aan de verwezenlijking van die twee kleine satellieten die het Europese Ruimtevaartagentschap met wetenschappelijke doeleinden de ruimte in stuurt.

SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) is bedoeld om de vochtigheid van de aardbodem te onderzoeken alsook het zoutgehalte aan de oppervlakte van de oceanen. De aldus verzamelde informatie zal ons meer inzicht geven in de watercyclus op onze planeet. Dank zij die ruimtemissie zullen de wetenschappers een preciezer beeld krijgen van de vooruitzichten op weerkundig en klimatologisch vlak. Dat zal o.m. leiden tot een betere kennis van rampzalige gebeurtenissen zoals overstromingen of droogte, en, op praktisch vlak, een beter beheer van de landbouw en de watervoorraden op Aarde toelaten. Bovendien zal de 300 kg wegende microsatelliet informatie verschaffen over de sneeuw-en ijsregio’s en op die manier bijdragen tot de studie over de poolstreken.

In het kader van SMOS was Spacebel verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de operationele simulator van de satelliet – d.i. een soort interactief elektronisch portret van de satelliet, te vergelijken met een videospelletje, dat o.a. bestemd is voor de opleiding van de personen die de satelliet zullen moeten bedienen zodat ze leren hoe ze het ruimtetuig qua verschillende aspecten optimaal kunnen gebruiken. Bij Spacebel heeft een team van gemiddeld 2 ingenieurs gedurende 18 maanden op het project gewerkt. Dat vertegenwoordigt een zakencijfer van om en bij een kwart miljoen Euro voor de Luikse KMO en haar bijkantoren in Hoeilaart.

Steunend op het succes van PROBA-1 – de eerste kleine aardobservatiesatelliet « Made in Belgium » die een realisatie is van de Antwerpse firma Verhaert, hoofdaannemer van het project en bouwer van de kunstmaan, in samenwerking met Spacebel voor de informatica – heeft ESA een beroep gedaan op dezelfde industriële partners om het vervolg voor te bereiden : PROBA-2 (Project for On-Board Autonomy). Doel van deze nieuwe microsatelliet: de zon en het weer in de ruimte bestuderen. Zodra het tuigje van amper 120 kg in zijn baan is gebracht, zullen de wetenschappelijke data naar de Koninklijke Sterrenwacht van België worden doorgestuurd.

In het kader van dit project heeft Spacebel alle software-systemen ontwikkeld : software op de grond met het controlecentrum (dat de satelliet op zijn baan moet houden en de planning van de missie regelt), programma’s aan boord van de satelliet (die de kunstmaan besturen), controlesoftware van de wetenschappelijke payloads (die de instrumenten aan boord van de satelliet beheert) en simulatiesoftware (die de satelliet in zijn geheel in zijn ruimte-omgeving simuleert en op die manier nagaat of het controlecentrum, de boordcomputer enz. correct functioneren.). Spacebel is dus fier om mee te werken aan die grootse ruimtevaartmissie, die het bedrijf een zakencijfer van zowat 3 miljoen Euro oplevert en 4 jaar lang werk heeft bezorgd aan 13 personen.

Intussen is Spacebel opnieuw nauw betrokken bij de verwezenlijking van de volgende PROBA-projecten : PROBA-3 (bestaande uit twee microsatellieten) – een technologiedemonstratie voor formatievluchten bestemd om de krans rond de zon te observeren, die in 2011 het heelal zal worden ingestuurd – en PROBA-V (Vegetation), die de evolutie van de vegetatie op Aarde zal moeten waarnemen en waarvan de lancering in de lente van 2012 is gepland. Wordt vervolgd!

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

Bron: Spacebel

Gerelateerde berichten

Lees ook: Ambitieuze Europese ruimtemissie Goce gered
Lees ook: MetOp­-B geslaagd voor vacuümtest bij ESTEC
Lees ook: Galileo satelliet functioneert goed
Lees ook: Waalse satelliet OUFTI-1 klaar voor lancering in 2011
Lees ook: Nieuwe infraroodsatelliet voltooid
Lees ook: Lancering 'ijssatelliet' CryoSat-2 uitgesteld

Bekijk alle berichten uit deze categorie.