Nieuws

Een nieuwe Drake-formule

Geplaatst op 02-11-2009 om 14u01 door Bert Carrein - 2519 keer gelezen
Nieuws

Axel Hagermann en Charles Cockell van de Open University in Milton Keynes, Engeland, hebben een begin gemaakt met het opstellen van een nieuwe 'Drake-formule' om de bewoonbaarheid van planeten bij andere sterren te beschrijven. De Amerikaanse astronoom Frank Drake bedacht een kleine vijftig jaar geleden een beroemd geworden 'formule' om te berekenen met hoeveel intelligente beschavingen in het Melkwegstelsel (radio-) communicatie mogelijk zou zijn.

Omdat de meeste termen en factoren in de formule onbekend waren (en dat in veel gevallen nog steeds zijn) levert de Drake-formule geen eenduidig antwoord op. Maar hij maakt wel duidelijk welke eigenschappen van planeten (en levensvormen) daarbij relevant zijn. Hagermann en Cockell willen nu een soortgelijke formule ontwikkelen om de bewoonbaarheid van een planeet gedetailleerd te beschrijven, en om die vervolgens voor verschillende plaatsen in het Melkwegstelsel met elkaar te vergelijken.

Ze werken daarbij met vier criteria: de beschikbaarheid van een oplosmiddel voor chemische reacties (bijvoorbeeld water), de aanwezigheid van de organische bouwstenen voor leven, gunstige condities (zoals temperatuur), en de aanwezigheid van een energiebron. Door die vier criteria gedetailleerd te kwantificeren hopen ze uiteindelijk de bewoonbaarheid van verschillende plaatsen op aarde of van verschillende exoplaneten in het Melkwegstelsel nauwkeurig met elkaar te kunnen vergelijken. De eerste ideeën over de nieuwe Drake-formule worden vandaag gepresenteerd op het European Planetary Science Congress in Potsdam, Duitsland.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: "Niet lang meer voor we buitenaards leven ontdekken"
Lees ook: Suiker in het heelal kan wijzen op buitenaards leven
Lees ook: "Ook rekening houden met kunstmatig buitenaards leven"
Lees ook: NASA geeft uitleg over nieuwe levensvorm in giftig meer
Lees ook: Zoektocht naar buitenaards leven op Aarde
Lees ook: Leefbare zon bij rode dwergen onbestaand?

Bekijk alle berichten uit deze categorie.