Nieuws

De bouwstenen van het leven

Geplaatst op 02-11-2009 om 13u41 door Bert Carrein - 2655 keer gelezen
Nieuws

Leven op aarde is gebaseerd op koolstofchemie, en vermoedelijk ontstaan in warme oceanen van vloeibaar water. Bij de speurtocht naar mogelijke kosmische bouwstenen voor buitenaards leven en naar bewoonbare planeten bij andere sterren wordt gewoonlijk ook vooral gekeken naar koolstof en water.

Een nieuwe interdisciplinaire onderzoeksgroep aan de Universiteit van Wenen wil die blik echter wat verruimen. Onder leiding van Johannes Leitner willen de wetenschappers onderzoeken welke andere vloeistoffen geschikt zijn voor de vorming en het voortbestaan van leven. Ammoniak is bijvoorbeeld vloeibaar bij veel lagere temperaturen dan water. Ook willen Leitner en zijn collega's bestuderen of er alternatieven zijn voor organische koolstofchemie.

Op het European Planetary Science Congress in Potsdam, Duitsland, waar de nieuwe onderzoeksgroep vandaag wordt gepresenteerd, laat Leitner al zien dat op koolstofchemie gebaseerd leven zich waarschijnlijk niet kan handhaven in de zwavelzuurhoudende dampkring van Venus. Overigens is de focus op water en koolstof ook weer niet zo kortzichtig. Waterstof, zuurstof en koolstof behoren tot de meest voorkomende elementen in het heelal.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: NASA geeft uitleg over nieuwe levensvorm in giftig meer
Lees ook: "Ook rekening houden met kunstmatig buitenaards leven"
Lees ook: Zoektocht naar buitenaards leven op Aarde
Lees ook: Een nieuwe Drake-formule
Lees ook: Kepler zoekt naar leefbare werelden bij exomanen
Lees ook: VN: "Geen ambassadeur voor buitenaardse wezens"

Bekijk alle berichten uit deze categorie.