Nieuws

Leeuwendrieling - Leo Triplet

Geplaatst op 06-11-2009 om 10u00 door Bert Carrein - 4019 keer gelezen
Nieuws

Deze populaire groep is beroemd als de Leeuwendrieling (Leo Triplet) — een samenscholing van drie magnifieke melkwegstelsels in één oogopslag. Deze groep stelsels, die bekoren zelfs wanneer ze met slechts heel bescheiden telescopen worden bekeken, heten achtereenvolgens NGC 3628 (boven), M 66 (beneden links), en M 65 (beneden rechts).

Alle drie zijn het spiraalstelsels. Ze zien er zo verschillend uit, omdat hun melkwegschijven elk over een andere hoek ten opzichte van onze gezichtslijn zijn georiënteerd. NGC 3628 zien we precies edge-on (van opzij), met verduisterende stofbanden die het vlak van dit stelsel doorsnijden. De schijven van M 66 en M 65, daarentegen, zijn beide voldoende gekanteld (geïnclineerd) om ons hun spiraalstructuur te tonen.

Gravitationele interacties tussen de stelsels in de groep verraden zich door de sporen die ze achterlieten, waaronder de verbogen en in dikte toegenomen schijf van NGC 3628, en de opengetrokken spiraalarmen van M 66. De afmeting van deze prachtige, diepe opname van dit gebied is ongeveer één graad (twee Volle Manen) aan de hemel. Het beeldveld bestrijkt meer dan 500.000 lichtjaar op de geschatte afstand van deze drieling van zo'n 30 miljoen lichtjaar.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: Daniel Verschatse (Antilhue Observatory)

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: "Zwarte gaten waren eerder dan sterrenstelsels"
Lees ook: Stoflanen in kleurrijke foto van Messier 96
Lees ook: Spooksterrenstelsels verraden galactisch kannibalisme
Lees ook: Balkspiraalstelsel NGC 1672
Lees ook: M83: Het Duizend-Robijnen Stelsel
Lees ook: Stervorming in nabij stelsel loopt ten einde

Bekijk alle berichten uit deze categorie.