Nieuws

Binnenin de Adelaarsnevel

Geplaatst op 03-11-2009 om 10u38 door Bert Carrein - 3690 keer gelezen
Nieuws

Vanuit de verte lijkt de hele nevel op een Adelaar. Maar van dichtbij gezien blijkt dat het heldere gebied in de Adelaarsnevel in werkelijkheid een raam is waardoor we de binnenkant zien van een grotere donkere schil van stof. Door dit raam hebben we uitzicht op een helder verlichte werkplaats waarin een hele open stercluster wordt gevormd.

In deze holte zijn nog hoge pilaren en ronde globulen van donker stof en koud moleculair gas aanwezig waarin zich nog steeds sterren vormen. Een aantal jonge heldere blauwe sterren, waarvan het licht en de winden de overgebleven filamenten en muren van gas en stof verdampen en wegduwen, zijn reeds zichtbaar.

De Adelaar emissienevel, aangeduid met M 16, bevindt zich ongeveer 6500 lichtjaar van ons vandaan, meet zo'n 20 lichtjaar in doorsnede, en is met een verrekijker te vinden in de richting van het sterrenbeeld Serpens (Slang). De bovenstaande afbeelding combineert drie specifieke kleuren uitgezonden licht en werd gemaakt met behulp van de 0.9-meter telescoop op Kitt Peak in de amerikaanse staat Arizona (VS).

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit & Copyright: T. A. Rector & B. A. Wolpa, NOAO, AURA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: De Olifantenslurfnevel in IC 1396
Lees ook: Spitzer maakt nieuwe ruimtefoto
Lees ook: De fee van de Adelaarsnevel
Lees ook: De Tarantula Zone
Lees ook: Het drukke centrum van de Lagunenevel
Lees ook: De kikkervisjes in IC 410

Bekijk alle berichten uit deze categorie.