Nieuws

Jupiter had een tijdelijke maan

Geplaatst op 03-11-2009 om 13u35 door Bert Carrein - 2276 keer gelezen
Nieuws

Komeet 147P / Kushida-Muramatsu draaide tussen 1949 en 1961 in een baan rond Jupiter. De komeet was in die periode dus tijdelijk een maan van de reuzenplaneet. Dat blijkt uit nauwkeurige positiemetingen van de komeet, waaruit berekend kon worden hoe hij in het verleden door het zonnestelsel bewoog.

Komeet Kushida-Muramatsu behoort tot de zogeheten quasi-Hilda-kometen - een groep hemellichamen die tijdens hun beweging rond de zon tijdelijk in de invloedssfeer van Jupiter terecht kunnen komen. Vermoedelijk behoorde komeet Shoemaker-Levy 9, die in 1994 op Jupiter insloeg, ook tot deze familie, evenals de ongeïdentificeerde komeet die zich afgelopen zomer in de dampkring van de planeet boorde.

Een andere quasi-Hilda-komeet, 111P/Helin-Roman-Crochett, verkeerde tussen 1967 en 1985 al drie keer tijdelijk in de zwaartekrachtsgreep van de reuzenplaneet, en zal tussen 2068 en 2086 opnieuw zes wijde banen rond Jupiter beschrijven, zo blijkt uit nauwkeurige baanberekeningen. De nieuwe resultaten, die gepresenteerd werden op het European Planetary Science Congress in Potsdam, Duitsland, doen vermoeden dat er veel vaker kometen met Jupiter in botsing komen dan algemeen is aangenomen.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be

Gerelateerde berichten

Lees ook: Grote Rode Vlek van Jupiter wordt kleiner
Lees ook: Storm wijst op klimaatsverandering
Lees ook: Nasa en Esa kiezen voor Jupiter missie
Lees ook: New Horizons legt Jupiter en Io vast.
Lees ook: Jupiter krijgt derde rode vlek
Lees ook: Robot getest om van oceanen van Europa te scannen

Bekijk alle berichten uit deze categorie.