Nieuws

Ruimteschip moet asteroïde-inslag voorkomen

Geplaatst op 06-11-2009 om 13u00 door Bert Carrein - 11935 keer gelezen
Nieuws

Britse wetenschappers hebben een ruimteschip ontworpen, dat een eventuele inslag van een asteroïde op aarde moet voorkomen. De onderzoekers van het bedrijf EADS Astrium in Hertfordshire noemen hun uitvinding een ‘zwaartekracht-trekker’. Het ruimteschip – dat alleen nog op papier bestaat - moet worden gelanceerd, zodra er een asteroïde op ramkoers met de aarde komt te liggen. Het gevaarte heeft op papier een gewicht van 10 ton en een lengte van 30 meter.

Het is de bedoeling dat het ruimteschip na de lancering naast een gevaarlijke asteroïde gaat vliegen, op minder dan 50 meter afstand. Door de zwaartekracht die het voertuig dan zal uitoefenen op de asteroïde, moet de ruimtesteen uit koers raken, zodat een botsing met de aarde wordt afgewend. Volgens de onderzoekers is het een kwestie van tijd voordat de aarde zal worden getroffen door een ruimtesteen van formaat.

“Alle asteroïden met een doorsnede van meer dan 30 meter zijn een bedreiging voor de aarde”, zo verklaart hoofdonderzoeker Ralph Cordey in de Britse krant The Daily Telegraph. “Onfortuinlijk genoeg is het niet de vraag of we zullen worden geraakt, maar wanneer het zal gebeuren.” De werking van de ‘zwaartekracht-trekker’ is natuurkundig gezien vrij eenvoudig. “Elk object met een massa heeft een eigen zwaartekracht, die andere objecten in de omgeving beïnvloedt”, legt Cordey uit.

“De zwaartekracht-trekker kan daardoor behoorlijk grote objecten van 400 tot 300 meter verplaatsen. De asteroiden waar we over praten vliegen met 10 kilometer per seconde door ons zonnestelsel", aldus Cordey. "Ze hebben maar een klein duwtje nodig om uit koers te raken.” Het nieuw ontworpen ruimteschip is volgens de onderzoekers op korte termijn en met bestaande technologie te bouwen.

De asteroïden die een bedreiging vormen voor de aarde, moeten wel op tijd worden gelokaliseerd. ‘De zwaartekracht-trekker’ kan zijn werk alleen doen als de lancering 20 jaar voordat een ruimtesteen de aarde zou raken, al plaatsvindt.

Bron: The Guidestar: http://www.astro-event-group.be (Dennis Rijnvis)

Gerelateerde berichten

Lees ook: Vraagtekens bij de huidige inslagtheorie?
Lees ook: Buitenverblijf op Titan bij vernietigende inslag op Aarde?
Lees ook: Asteroïde scheert over enkele weken rakelings langs de Aarde
Lees ook: Onderzoek naar deels in aardatmosfeer opgebrande planetoïde
Lees ook: Wat met asteroïde Apophis in 2036?
Lees ook: Einde dinotijdperk door botsing in planetoidengordel

Bekijk alle berichten uit deze categorie.