Nieuws

Storm bij ringenschijn op Saturnus

Geplaatst op 02-11-2009 om 15u23 door Bert Carrein - 2453 keer gelezen
Nieuws

Door Cassini op de nachtzijde van Saturnus betrapt, worden deze rondwervelende stormwolken slechts verlicht door ringenschijn — zonlicht dat wordt weerkaatst door het magnifieke ringensysteem van de gasreus. Om precies te zijn werd de ongeveer 3500 km metende storm (bovenin) afgelopen maand door amateursterrenkundigen opgemerkt toen hij over de dagzijde van Saturnus roteerde.

Toen de storm aan dezelfde kant van Saturnus was als waar Cassini zich bevond, detecteerde de ruimtesonde uitbarstingen van radioruis, wat er op wijst dat met de storm gepaard gaande bliksemontladingen verantwoordelijk zijn voor die radiostraling. Hoewel er geen bliksemflitsen direct zijn te zien in deze opname die door Cassini werd gemaakt, merken wetenschappers op dat deze storm zich in dezelfde stormband op het zuidelijk halfrond van de planeet bevindt, waar de Drakenstorm tierde.

Hoewel de nieuwe storm groter is en krachtiger lijkt te zijn, zou het wel eens om de opnieuw aan kracht gewonnen Drakenstorm kunnen gaan.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Schaduwen wijzen op deeltjes in ringen Saturnus
Lees ook: Saturnus' rotatieperiode korter dan voordien aangenomen
Lees ook: Cassini nam krachtige bliksem op Saturnus waar
Lees ook: Saturnus Maan en de ringen
Lees ook: Raadsel van Saturnusring opgelost
Lees ook: Ringen van Saturnus ouder dan gedacht

Bekijk alle berichten uit deze categorie.