Nieuws

Een bijzonder glad oppervlak op saturnusmaan Telesto

Geplaatst op 04-11-2009 om 10u00 door Bert Carrein - 6616 keer gelezen
Nieuws

Waarom is de kleine maan Telesto van Saturnus zo glad? Mogelijkerwijs is Telesto bedekt met een soort korrelig ijs dat vergelijkbaar is met het materiaal waarmee Pandora, één van de andere kleine manen van Saturnus, vermoedelijk is bedekt. Als dit inderdaad zo is, dan heeft Telesto meer weg van een losjes samenhangende hoop puin dan van een vast object.

Maar dit pasontdekte Zonnestelselraadsel is op dit moment nog een onderwerp van actief onderzoek. De onverwachte ontdekking vond afgelopen oktober plaats toen de Cassini ruimtesonde, die op dit moment in een baan rond Saturnus draait, langs de 24 km grote maan scheerde en de allereerste afbeelding die ooit van het oppervlak van Telesto werd gemaakt vastlegde.

Telesto blijft de veel grotere maan Tethys altijd net vóór in zijn baan rondom Saturnus. Telesto's bijzonder gladde oppervlak, hierboven afgebeeld, blijkt enkele grote kraters en rotsblokken te herbergen, maar niet de hoge dichtheid aan kraters die men aantrof op de nabije Tethys, of op de meeste andere manen van Saturnus.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: Cassini Imaging Team, SSI, JPL, ESA, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Kleurvariaties in saturnusmanen door inslagen stofdeeltjes
Lees ook: Saturnus vertoont raadselachtige warme plek
Lees ook: Vreemde bekratering op saturnusmaan Dione
Lees ook: Langlevende aurora's op Saturnus
Lees ook: Saturnus' rotatieperiode korter dan voordien aangenomen
Lees ook: Donkere vlekken op Saturnusmaan Iapetus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.