Nieuws

Om zijn as wentelende Titan in het infrarood

Geplaatst op 04-11-2009 om 23u02 door Bert Carrein - 5350 keer gelezen
Nieuws

Titan is één van de vreemdste plaatsen in ons Zonnestelsel. Deze vreemde satelliet van Saturnus, de enig bekende maan met een dicht wolkendek, toont bewijs voor verdampende meren die gevormd werden door methaanregen. Dat wolkendek heeft tot gevolg dat Titan in zichtbaar licht geen oppervlaktestructuren toont. Titan is nu meerdere keren door de Cassini ruimtesonde, die in een baan rond Saturnus draait, afgebeeld in infrarood licht dat door de wolken heen dringt.

Deze afbeeldingen zijn gecombineerd in het onderstaande time-lapse filmpje. Net als de Maan rond de Aarde, houdt Titan altijd de zelfde zijde naar zijn centrale planeet gericht. Daardoor doet Titan er ongeveer 16 dagen over om één maal rond zijn as te wentelen. Er zijn talrijke gebieden met lichtergekleurd terrein op Titan maar ook enkele grote gebieden met een donkere bodem, zichtbaar nabij de evenaar.

Kleine, het lichtst gekleurde gebieden kunnen het gevolg zijn van ijsvulkanen en zijn waarschijnlijk rijk aan reflecterend waterijs. Het oppervlak van Titan werd van dichtbij in beeld gebracht door de Huygens sonde, die het drie uur lang uithield in één van de koude en zanderige donkere gebieden.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws
Credit: VIMS Team, U. Arizona, ESA, NASA

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Ondergrondse oceaan op Titan
Lees ook: Titan achter de ringen
Lees ook: Nieuwe beelden van Titan
Lees ook: Had de Aarde een Titan-achtig verleden?
Lees ook: Wat 'verorbert' waterstof op Saturnusmaan Titan?
Lees ook: Saturnusmaan Titan heeft vloeibare meren

Bekijk alle berichten uit deze categorie.