Nieuws

Phoebe: de komeetmaan van Saturnus?

Geplaatst op 08-11-2009 om 20u48 door Bert Carrein - 7134 keer gelezen
Nieuws

Was Phoebe, één van de manen van Saturnus, ooit een komeet? Afbeeldingen die door de Cassini ruimtesonde werden gemaakt, toen de ruimterobot Saturnus naderde, wijzen er op dat Phoebe wel eens vanuit de buitendelen van ons Zonnestelsel zou kunnen zijn gekomen.

Het onregelmatige, pokdalige oppervlak, de retrograde baan, het buitengewoon donkere oppervlak, het assortiment van grote en kleine kraters, en de geringe gemiddelde dichtheid lijken alle consistent met de veronderstelling, dat Phoebe ooit deel uit maakte van de Kuipergordel (de band van ijzige kometen en planetoïden voorbij de baan van Neptunus) voordat zij werd gevangen door Saturnus.

astronomie sterrenkunde ruimtevaart nieuws

In de bovenstaande afbeelding van Phoebe zijn kraters, strepen, en gelaagde afzettingen van lichter en donkerder materiaal te zien. De opname werd gemaakt vanaf ongeveer 30.000 km afstand vanaf deze 200 km grote maan. Twee weken nadat Cassini deze afbeelding vastlegde, vuurde de ruimtesonde zijn motoren om af te remmen en zo in een baan rondom Saturnus terecht te komen.

Bron: http://www.apod.nl

Gerelateerde berichten

Lees ook: Onzichtbare ringen van Saturnus
Lees ook: Saturnusmaan Iapetus: de beschilderde maan
Lees ook: Vreemde, pulserende poollichten op Saturnus
Lees ook: Ook saturnusmaan Rhea heeft ringen
Lees ook: Ringen van Saturnus ouder dan gedacht
Lees ook: De infrarode gloed van Saturnus

Bekijk alle berichten uit deze categorie.